Viggo Kristiansen har forlatt Ila fengsel

BLIR HENTET: Viggo Kristi­ansen ble hentet av sin far Svein Kristiansen tirsdag kveld fra Ila fengsel og har satt kursen mo Kristiansand. Foto: Heiko Junge / NTB

Tirsdag kveld ble 42-åringen hentet fra Ila fengsel og forvaringsanstalt i bilen til faren sin. Han fikk applaus av medfangene før han kjørte ut av fengselet.

SISTE: kl. 22.45: Viggo Kristiansens far, Svein Kristiansen, ankom Ila fengsel for å hente hjem sønnen. Få minutter seinere, klokken 22.53, kjører Svein Kristiansen ut av fengselets hovedport med Viggo Kristiansen i passasjersetet.

På vei ut av fengselsportene kunne man se Kristiansen vinke fra innsiden av bilen, til lyden av applaus og tilrop fra fangene på innsiden.

– Vi er glade. Vi gleder oss til å få han hjem. Det blir tøft, men det skal gå bra, sier bror Trond Kristiansen i en uttalelse på vegne av familien.

Enstemmig fra Høyesterett

Dermed blir draps- og forvaringsdømte Viggo Kristiansen (42) en fri mann og løslattes fra Ila fengsel.

Statsadvokatene i Oslo ba mandag om at Viggo Kristiansen skal løslates, og de kommer ikke til å be om at forvaringen forlenges.

Løslatelsen av Kristiansen skjer uavhengig av at Baneheia-saken skal gjenopptas. Kristiansen er dømt til 21 års forvaring for voldtekt og drap på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia i mai 2000. Han har hele tiden hevdet sin uskyld, og har begjært saken gjenopptatt en rekke ganger.

I februar 2021 besluttet Gjenopptakelseskommisjonen at de ville gjenoppta straffesaken mot ham.

Han begjærte seg løslatt i mars, men både påtalemyndigheten og lagmannsretten har motsatt seg løslatelse – frem til nå.

Kristiansens forsvarer: – Han er veldig glad

– Viggo er betydelig overrasket, men veldig glad. Jeg har også snakket med familien. Flere sier de skal hjem og heise flagget, sier Kristiansens forsvarer, advokat Arvid Sjødin, til NTB da det ble kjent.

– Når slippes han ut av Ila?

– Det er et praktisk anliggende som må tas opp med Ila. Vi vet ikke så veldig mye, men antar at det vil skje relativt raskt. Om det blir i dag, i kveld, eller i ettermiddag, det vet jeg ikke for det er del formaliteter som må ordnes før fengselet kan løslatte han sier Sjødin.

Forsvarer Arvid Sjødin har allerede varslet at de nå diskuterer om Viggo Kristiansen har behov for beskyttelse for å få ivaretatt sin egen sikkerhet når han nå kommer ut fra fengsel.

– Vi ser på dette nå. Vi ser at det er mye hat i sosiale medier, hvor folk er oppildnet over saken. Vi ser ikke bort ifra at vi vil be om det formelt nå, sier han videre.