Viderefører alle koronatiltak i Oslo, det bekrefter byrådslederen på pressekonferanse mandag

– Vi er mer inne, og potensialet for smitte øker. Det ser vi også på smittetallene. Nå ser det ut til at vi er tilbake i de verste ukene i mars og april, sier Byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Av: NTB   2020-10-26 13:11:51 
  Sist oppdatert 2020-10-26 13:19:23 

Han er bekymret over utviklingen i smittesituasjonen. Forbudet mot private sammenkomster på mer enn ti personer og påbud om munnbind i kollektivtransporten dersom man ikke kan holde en meters avstand er blant tiltakene som nå skal videreføres for å begrense smitten.

– Vi har kanskje begynt å tro at vi er annerledeslandet Norge som er tryggere enn andre land. Det er det ingen grunn til. Smitten kan øke like raskt her som i andre europeiske land. Som hovedstad er vi veldig utsatt for importsmitte, sier byrådslederen, og legger til at bare mandag lander sju fly på Gardermoen fra Polen, hvor det nå er stor smittespredning.

Det er meldt om 52 nye koronatilfeller i Oslo det siste døgnet. Tallene fra Oslo kommune viser at det de siste to ukene er registrert i alt 730 smittede i byen.

Johansen sier det nå må bli strengere regler for utenlandske arbeidere som kommer til Norge.

– Her har Norge lagt seg på en mye mer liberal linje enn mange andre land i verden, sier Johansen, og viser til land hvor det er både obligatorisk testing og obligatorisk karantene for folk som kommer utenlands fra.

Alle disse tiltakene videreføres på ubestemt tidspunkt. I tillegg sier han at det innføres strengere tiltak fra den 29 oktober.

  • Det blir påbudt å bruke munnbind på offentlige steder innendørs der man ikke kan oppretteholde én meter avstand
  • Det blir påbudt å bruke munnbind innendørs på alle serveringssteder for ansatte og gjester i alle situasjoner der man ikke sitter ved et bord.
  • Begrensningen på antall på offentlige arrangementer settes ned fra 50 til 20.
  • Det blir forbudt å slippe  inn nye gjester på serveringssteder etter klokken 22
  • Alle som ikke må være fysisk på arbeidsplassen skal ha hjemmkontor
  • Det anbefales at antall kontakter i sosiale sammenhenger ikke overstiger 10 i løpet av en uke

– Dagens situasjon gir grunn til bekymring, emn smittetrykket er ikke alarmerende høyt -d et er bare å se på tallene fra andre storbyer. Men vi må være føre var. Vi innfører strengere tiltak for at smitten ikke skal fortsette å øke, vi innfører strenger tiltak for at vi fortsatt skal ha kontroll, for at vi skal kunne feire jul på en mest mulig normal måte, sier Johansen.

Byrådslederen legger til at det er mange i verden som lever med langt større prøvelser enn i Norge akkurat nå, men at det likevel er viktig å ta situasjonen på alvor også framover. Dette for å sørge for at også Norge blir et land som igjen kan åpne opp igjen.

– Tusen takk for innsatsen så langt, avslutter Johansen.

- - - - ANNONSE - - - -