Vipps:

– Vi advarer mot denne type svindel

ADVARER: Slik ser en av SMS-ene Vipps advarer mot ut. Foto: Privat.

– Hvis du har trykket på lenken og oppgitt informasjon, oppfordrer vi deg til å ta kontakt med banken din med en gang, sier Vipps i en melding de har lagt ut i sosiale medier

Hanne Kjærnes, kommunikasjonssjef i Vipps forteller at det dreier seg om en Fremgangsmåte som kalles «phishing», eller nettfiske på norsk.

SMS-ene, som er sendt fra norske telefonnumre, utgir seg fra å være fra betalingstjenesten. Mottakeren oppfordres til å trykke på en lenke for å «sikre din vipps konto». Lenka leder til en side der man blir bedt om å oppgi kortinformasjonen. Gjør man det, havner informasjonen hos uvedkommende.

– Man prøver å lure ut kortinformasjon fra kunder, som tror at de får en melding fra Vipps om at de vil sikre sin konto. Men det er ikke Vipps som sender ut disse SMS-ene, og man skal ikke trykke på linkene eller oppgi kortinformasjon, sier Kjærnes.

Kjærnes sier det ikke er farlig å trykke på lenken i seg selv, så lenge man ikke har oppgitt kortinformasjon.

– Hvis du har trykket på lenken på SMS-en og oppgitt informasjon, så ville jeg tatt kontakt med banken din med en gang. Da kan de hjelpe til med å sikre kontoen din. Hvis det har forsvunnet penger ville jeg også tatt kontakt med politiet.

Hanne Kjærnes, kommunikasjonssjef i Vipps. Foto: Vipps.

Om man ikke har åpnet lenken, er det ikke grunn til å gjøre noe annet enn å slette SMS-en, sier Kjærnes. Hun tror de fleste som mottar SMS-en lar være å trykke på lenken.

– Folk er blitt mer bevisste og tar kontakt når de ser noe som skurrer, sier kommunikasjonssjefen.

Kjærnes sier det er vanskelig å si noe om omfanget, eller hvem som står bak.

– De misbruker merkevaren Vipps, men det er mange som tar kontakt direkte med banken sin, fordi det er kortinformasjon man prøver å lure ut av brukerne. Men det er jevnt og trutt forsøk på «phishing», der man prøver seg på litt forskjellige tilnærmingsmåter for å lure informasjon ut av forbrukerne, sier hun.

Har du/dere blitt utsatt for svindelforsøk? Tips oss gjerne om via tips@avisa-vest.no eller på telefon 53 21 52 79.