Vegvesenet bytter ut 200 fossilbiler med elbiler…

150 Polestar 2-elbiler er nå tatt i bruk av Statens vegvesen. Foto: Pressebilde.

140 fossildrevne personbiler og 50 fossile varebiler blir nå erstattet av elbiler melder Statens vegvesen i en pressemelding.

Av: Sandor Dahl   2021-02-18 12:15:46 
  Sist oppdatert 2021-02-18 12:15:47 

– Vi har en gunstig leasingavtale på 140 Polestar 2-elbiler. Disse bilene er miljø- og klimavennlige med 4-hjulstrekk og tilhengerfeste. De er ikke for store og dyre, men selvfølgelig sikre, praktiske og lønnsomme, sier Kjetil Larsen i seksjon for biladministrasjonen i Statens vegvesen.

Bilene skal tas i bruk ved Vegvesenet-lokasjoner over hele landet.

Mot en nullutslipp-bilpark

Vegvesenet følger opp krav fra regjeringens klimamelding om at offentlige etater skal kjøpe personbiler og mindre varebiler med nullutslipp fra 2022. Transportsektoren spiller en nøkkelrolle for å redusere klimagassutslippene, og framover vil Statens vegvesen fortsette utskiftingen av fossile biler med elbiler, fremkommer det av pressemeldingen.

En avtale over fem år med Leaseplan øker elbilandelen hos Statens vegvesen til 20 prosent.

– Vi har store ambisjoner på klimafronten og er godt i gang med å bytte ut 140 av våre 450 personbiler på bensin og diesel. Da blir 35 prosent av personbilene våre utslippsfrie, sier Larsen.

Statens vegvesen har også spesialbiler hvor det er montert mye spesialutstyr.

– Verken disse, eller pickuper som brukes på anlegg, har foreløpig et godt el-alternativ på grunn av vektbegrensninger. Vi håper teknologien og rekkevidden kommer på plass i nær framtid, slik at vi får byttet ut enda flere biler på sikt, sier han.

Store besparelser

– Vi bytter også ut nærmere 50 fossildrevne varebiler med elektriske, noe vi sparer rundt syv millioner kroner på i året. For de 140 personbilene er innsparingen seks millioner kroner i året, sier Larsen.

– Vi bytter også ut nærmere 50 fossildrevne varebiler med elektriske, noe vi sparer rundt syv millioner kroner på i året. For de 140 personbilene er innsparingen seks millioner kroner i året, sier Larsen.

– Hvor mye sparer man totalt på å gå over til EL?

 Total innsparing blir om lag 13 millioner per år, så dette er vinn-vinn med sparing av både miljø og penger, sier han.