– Ungdommene vil konfirmeres på tross av korona, og folk vil ha bunad, forteller Beate fra Norske Bunader.

– Nå som konfirmasjonssesongen nærmer seg slutten, har vi fått god oversikt over hva som er de mest populære bunadene i år, forteller Beate fra Norske Bunader. Foto: Privat / Norske Bunader.

Konfirmasjonssesongen er til vanlig delt på vår og høst. I år har alle blitt utsatt til høsten. Se årets mest populære bunader lengre nede i saken.

Av: Sandra Andersen   2020-10-20 10:42:19 
  Sist oppdatert 2020-10-20 10:47:17 

Norske Bunader selger mellom 3500 og 4000 bunader hvert år. Koronaåret ser ikke ut til å bli noe unntak.

Beate Mæland startet i Norske Bunader i desember 2019. Drøyt tre måneder inn jobben ble hverdagen snudd på hodet.

– I en periode var det jo veldig få innom butikken. Likevel har det vært masse å gjøre, med å ta imot bestillinger av nye bunader og tilpassing av gamle. Bunad er en stor del av norsk tradisjon. Jeg tror vi samler oss om tradisjoner når tidene er vanskelige. Det er noe kjent og trygt. Derfor er det nok fortsatt mange som vil ha bunad til konfirmasjonen, sier Mæland hos Norske Bunader.

Syr bunader til hele Norge

Norske Bunader har butikker og systuer i fem norske byer, men leverer bunader til hele landet. Derfor sitter de på god oversikt over både tradisjoner og trender.

– Nå som konfirmasjonssesongen nærmer seg slutten, har vi fått god oversikt over hva som er de mest populære bunadene i år, sier hun.

I følge Mæland er det ingen overraskelse hvilken bunad som kommer helt på toppen.

Her er listen over årets fem mest populære bunader til dame:

Nordlandsbunad

Nordlandsbunaden er utarbeidet i samarbeid med Heimen i Oslo og Bunadsnemda i Nordland. Arbeidet ble ferdigstilt i 1929. Bunaden kommer i blått og i grønt.

Foto: Norske Bunader.

Trønderbunad

Med utgangspunkt i bevarte draktplagg, samarbeidet tre lærerinner fra Trøndelag om å utvikle bunaden på 1920-tallet. De vanligste fargene er grønn, blå og rød.

Foto: Norske Bunader.

Beltestakk fra Øst-Telemark

Fra ca. 1840-årene skjedde det en gradvis endring på Raudtrøyebunaden, som ledet til det vi i dag kjenner som beltestakken fra Øst-Telemark. Bunaden kommer i en rekke forskjellige fargekombinasjoner.

Foto: Norske Bunader.

Romeriksbunad

Det finnes i dag tre varianter av festbunaden fra Romerike, med noe forskjell i broderiene. I tillegg kommer bunaden i blå, blågrønn eller rødt.

Foto: Norske Bunader.

Sunnmørsbunad

De broderte draktene fra Sunnmøre ble brukt som bunader fra starten av 1900-tallet. Sunnmørsbunad kommer i sort eller mørkeblått.

Foto: Norske Bunader.

- - - - ANNONSE - - - -