Tildeles Holbergprisen får filosofi og rettsvitenskap

Amerikanske Martha C. Nussbaum får Holbergprisen 2021 for forsking innen filosofi og rettsvitenskap.

Av: Sandra Andersen   2021-03-05 17:34:34 
  Sist oppdatert 2021-03-05 17:35:00 

Professor Nussbaum arbeid har nådd et bredt publikum over hele verden, skriver Holbergkomiteen på sine nettsider.

«Nussbaum er en av verdens ledende intellektuelle og en viktig forkjemper for humaniora og for verdien av rasjonell tenkning og medmenneskelighet i felleskapsspørsmål. Mens Nussbaums akademiske meritter er udiskutable, er kanskje det aller mest beundringsverdige hennes vilje til å anvende kunnskap globalt, i bestrebelsen på å utgjøre en reell og varig forskjell i folks liv.», står det i begrunnelsen for prisen.

Norge sender sine gratulasjoner: – Jeg vil sende de hjerteligste gratulasjoner til Martha Naussbaum og Daria Gritsenko som vinnerne av Holbergprisen og Nils Klim-prisen, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H).

Holbergprisen er en internasjonal forskningspris der forskere innenfor humaniora, samfunnsvitenskap, jus og teologi blir hedret for akademiske bragder. Holbergprisen har en verdi på 6 millioner kroner og deles hvert år ut i en høytidelig seremoni ved UIB i juni.

Nils Klim-prisen til ung finsk-russisk statsviter

Også Nils Klim-prisen ble kunngjort fredag. Prisen tildeles finsk-russiske Daria Gritsenko for forskning innen statsvitenskap, miljøstudier og digital humaniora. Hvert år deles prisen ut til en nordisk forsker under 35 år som har utmerket seg innenfor Holbergprisens fagområder. Denne prisen har en verdi på 500 000 kroner og overrekkes under samme seremoni som Holbergprisen ved Universitetet i Bergen (UIB).