Therese Johaug klarte ikke OL-kravet på 10.000 meter

SATTE PERSONLIG REKORD: Therese Johaug klarte ikke OL-kravet på 10.000 meter men satt personlig rekord med hele sju sekunder. Foto: Fredrik Varfjell / NTB.

Therese Johaug fikk det tungt utover på 10.000 meteren på Bislett lørdag, og klarte ikke OL-kravet. Hun var drøye åtte sekunder unna kravet.

Karoline Bjerkeli Grøvdal (30) løp enkelt under OL-kravet og inn til personlig rekord på bane på 10 000 meter. Like bak kjempet Therese Johaug (32) om å komme seg under det samme OL-kravet, men havnet like bak. Tiden til langrennsstjerna var uansett klar bestenotering. Hun satte sin daværende personlige rekord på distansen på 31.40,67 under Impossible Games i juni 2020.

Johaug løp sammen med Grøvdal i solskinnet på Bislett stadion lørdag. Langdistanseløperen Grøvdal var – ikke overraskende – i en klasse for seg selv mot Johaug.

Karoline Bjerkeli Grøvdal var i mål på tiden 30.50.84. og klarte OL-kravet med god margin. Hun har allerede kvalifisert seg til 5000 meteren i Tokyo. Løpet lørdag var også bestenotering på distansen for Grøvdal. og bare noen få sekunder årsbeste i verden på 30.45,81.

Hun er med det den 104. kvinnen i verden og 24. fra Europa som løper på under 31 minutter på 10.000 meter gjennom tidene.

– Jeg føler jeg er fornøyd med at jeg holdt meg til planen min. Det var å ta OL-kravet og komme meg under 31 minutter. Det var det jeg klarte, sier Bjerkeli Grøvdal til NRK.

Åpnet forsiktig

32-åringen fra Dalsbygda åpnet forsiktig og holdt tidsplanen i de innledende rundene, men så sliten ut etter 5000 meter. OL-kravet virket veldig fjernt med tre-fire runder igjen, men etter en meget sterk sisterunde, var Johaug bare åtte sekunder bak kravet.

– Det var først og fremst utrolig moro. Da jeg hørte at det var en 10 000 meter her på Bislett, så hadde jeg veldig lyst til å være med. Jeg kjente at jeg måtte jobbe mye tidligere enn i fjor, men jeg hadde lyset som noe jeg kunne se mot. Det ble litt for tungt midtveis og jeg kjente at hvis jeg skulle stå løpet ut, så måtte jeg slippe det litt. Fremdeles så synes jeg at jeg klarte å stå løpet ut og jeg er utrolig fornøyd med «pers», sier Johaug i et intervju vist på NRK.

Johaug forteller videre at hun satt seg opp mot OL-kravet som en motivasjon og for å ha noe å strekke seg etter.

– Det hadde vært moro å tatt det, men jeg er utrolig stolt over løpet i dag, sier Johaug, og er klar på at hun var bedre forberedt til løpet i fjorårets Impossible Games.

Johaug har imponert på friidrettsbanen tidligere. I 2019 ble hun norgesmester på nettopp 10.000 meter.

Lørdagens konkurranse er erstatningsarrangement for Holmenkollstafetten. Den er også i 2021 avlyst som følge av pandemien.

Johaug skulle etter planen ha løpt 10.000 meter under friidretts-EM i Paris i fjor sommer, men den planen gikk i vasken da mesterskapet ble avlyst som følge av viruskrisen.

Det er Ingrid Kristiansen som har norgesrekorden på 10.000 meter med 30.13,74.