Sykkel NM i Kristiansand blir verdens første sykkelritt med elektriske arrangørbiler

MILEPÆL: Sykkel NM i Kristiansand arrangeres nå med 20 SKODA ENYAQ iV som en vesentlig del av rittlogistikken: – At alle våre arrangørbiler er elektriske, er en milepæl som vi håper vil sette en internasjonal standard, sier Cato Karbøl, arrangementsansvarlig for NCF. Foto: Tor Erik Schrøder

Sykkel NM i Kristiansand arrangeres nå med 20 SKODA ENYAQ iV som en vesentlig del av rittlogistikken: – At alle våre arrangørbiler er elektriske, er en milepæl som vi håper vil sette en internasjonal standard, sier Cato Karbøl, arrangementsansvarlig for NCF.

– Det har gått kanonbra! Vi er veldig fornøyde etter de første dagene av sykkel-NM. Og å se hele kortesjen med 20 nye SKODA ENYAQ IV rulle gjennom Vennesla, er virkelig artig, fortsetter Karbøl.

– Det er på ingen måte tilfeldig at SKODA stiller som partner i det første sykkelrittet som blir arrangert klimanøytralt. Da SKODA virksomhet startet for 125 år, var det nettopp med sykkelproduksjon. Nå i 2021 produseres SKODA ENYAQ iV i hjemlandet Tsjekkia med klimanøytral balanse, sier Morten Moum, PR- og kommunikasjonssjef for SKODA i Norge.

I hele 17 år på rad har SKODA også vært en hovedsamarbeidspartner for verdens største sykkelritt, Tour De France, hvor nye ENYAQ iV debuterte som ledebil på én etappe i 2020. Men sykkel-NM i Kristiansand er altså det første sykkelrittet i verden der alle arrangørbilene – gjennom hele arrangementet – er helelektriske.

Med over 500 km rekkevidde og muligheten for hurtiglading med 125 kW, er velegnet for den krevende logistikkoppgaven et sykkel-NM er.

– Vi var veldig spente på forhånd. Hvordan ville det bli med rekkevidde og lading, men etter de første dagene kan vi konstatere at dette går veldig bra. Det var mye strøm igjen på alle bilene etter de første tre rittene på dag én, som både var dame- og herre junior, og U23, sier bilansvarlig fra KCK, Arild Jensen.

Grønn tråd gjennom hele arrangementet

– Vi har tenkt på miljø og nullutslipp når det gjelder avfall også. Vi har laget et system for å ta hånd om for eksempel brukte sykkelflasker. Derfor legger vi sammen med G-Bil en miljøinstruks i alle bilene, sier Cato Karbøl.

Etter arrangementet er fullført vil et miljøregnskap fra revisjons- og rådgivingsselskapet BDO kunne dokumentere om dette også lot seg gjennomføre i praksis.

Sykkel-NM i Kristiansand fortsetter gjennom hele uke 24, og avsluttes med fellesstart landevei for dame og herre elite søndag 20. juni.

– Tilbakemeldingene fra sjåførene som har kjørt SKODA ENYAQ for første gang i dag, er veldig gode. Nå gleder vi oss til fortsettelsen, avslutter Arild Jensen.