Svein (67) i Oslo fikk Norges første kornavaksinedose

Svein Andersen (67) fikk den første vaksinedosen i Norge. Foto: SMK.

Flere Europeiske land har allerede startet, og klokken 12 søndag er vi i gang med å vaksinere oss også i Norge.

Av: Sandra Andersen og NTB   2020-12-27 11:20:08 
  Sist oppdatert 2020-12-27 12:05:01 

Ellingsrudhjemmet sykehjem, som ligger på Ellingsrud i Oslo, er åsted for den aller første vaksinen som blir satt i Norge. Førstemann til å få vaksinen er beboer Svein Andersen (67). Han vil få vaksinedosen av fagsykepleier Maria Golding.

Klokken 12:05 fikk han landets første vaksinestikk mot koronaviruset.

Lege Ingvild Glende Svanstrøm var også med på prosessen.

– Det gikk helt fint, sa Andersen like etter at han hadde fått vaksinen.

Han hadde selskap av statsminister Erna Solberg (H) helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) og byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap) da sprøyten ble satt.

– Dette er en dag vi har ventet på i 291 dager, helt siden 12. mars da vi måtte sette inn alvorlige tiltak i Norge, sa Solberg rett før vaksineringen startet.

– Vi har ingen tid å miste.

– Svein, du er vår første. Jeg håper du synes det er fint, og jeg har egentlig bare lyst til å si vær så god, sa hun før Svein fikk vaksinen.

– Du blir symbolet på at vi starter vaksineringen, sa statsministeren til Andersen.

Nå venter en ny dose om tre uker før han er skikkelig vaksinert.

De neste dagene vil 5000 eldre i sju kommuner få den første vaksinedosen. De 146 beboerne på Ellingsrudhjemmet vil alle vil få vaksine på i den første vaksinepuljen.

Den neste leveransen kommer 28. desember og blir på rundt 34.000 doser. Deretter er det forventet leveranser på 40.000 vaksinedoser per uke i ukene fremover. Disse vil fordeles over hele landet, i tråd med anbefalingen fra FHI.

Følgende kommuner får vaksinen først, og vil fortløpende sette i gang med vaksineringen 28. desember: 

  • Ringsaker
  • Hamar
  • Stange
  • Sarpsborg
  • Fredrikstad
  • Hvaler
  • Oslo

Kommunene er både valgt av geografiske grunner – ettersom den første pakken leveres i Oslo, og fordi kommunene har mye smitte og fordi de har klart å stille seg klare.

Norge har fått vaksiner gjennom deltakelse i EUs innkjøpsordning, og tett samarbeid med Sverige.

Må ikke glemme smitteverntiltakene

Helseministeren understreker at det er fortsatt er viktig at smitten ikke øker de neste månedene mens vaksineringen finner sted.

Kommunene som skal stå for vaksineringen må få bruke kreftene sine på denne jobben og ikke på å slå ned lokale smitteutbrudd. Det vil ta tid før vi kan lette på tiltakene som skal hindre at smitten sprer seg. Vi må fortsette å holde avstand, holde rene, hold nede antall personer vi møter og holder oss hjemme hvis vi er syke, sier Høie.

- - - - ANNONSE - - - -