Stortingspresident Eva Kristin Hansen trekker seg

Stortingspresident Eva Kristin Hansen fra Arbeiderpartiet trekker seg.

Hun opplyser til NTB at hun trekker seg i lys av politiets etterforskning av pendlersakene.

– Det har i kveld blitt kjent at Oslo politidistrikt er blitt bedt om å etterforske seks ikke navngitte stortingsrepresentanter etter oppslag i mediene. Jeg tar det for gitt at jeg er blant dem, opplyser Hansen til NTB.

– Jeg mener det er uholdbart for Stortinget å ha en stortingspresident som er under politietterforskning. Jeg har derfor kontaktet min partileder og parlamentariske leder og orientert om at jeg vil trekke meg som stortingspresident, opplyser hun videre.

Åpner etterforskning

Oslo Statsadvokater har torsdag beordret politiet å etterforske om stortingspolitikere har begått bedrageri eller andre lovbrudd i forbindelse ved å motta pendlerleilighet fra Stortinget.

Det melder Oslo-politiet i en pressemelding torsdag kveld.

I pressemeldingen har de lagt ved etterforskingsordren fra Oslo statsadvokatembeter ved Statsadvokat Lars Erik Alfheim:

– Det vises til høstens, og særlig de seneste dagers oppslag i media vedrørende folkevalgtes praktisering av Stortingets pendlerregelverk og uttalelser om at en eller flere folkevalgte har gitt feilaktige opplysninger om bosted, og derigjennom mottatt en uberettiget fordel/vinning ved at de er tildelt pendlerleilighet i Oslo på uriktig grunnlag.

– Det er på grunn av den situasjonen vi har kommet i at vi har funnet det nødvendig å iverksette etterforskning. 

I etterforskningsordren til politiet understreker Alfheim at etterforskningen skal gjennomføres så raskt som mulig slik at ingen unødig utsettes for mistanke eller ulempe.

Stortinget har ikke anmeldt saken på eget initiativ, ifølge pressemeldingen.