Spiser du mer usunn mat når du stresser? Det er det en grunn til skal man tror eksperten.

– Vi ser ofte at de som sover dårlig, og har dårlige søvnrutiner, også har større risiko for overvekt og fedme. Da kan man komme inn i en ond sirkel, der stress gjør at man sover dårlig, og dermed tar usunne valg i kostholdet fordi man føler man må få i seg rask energi, sier sier klinisk ernæringsfysiolog Kristin Sandvei. Foto: Pixabay.

NORGE: Stress og dårlig søvn er med på og trigge dette, skal man tro ernæringsfysiologen.

Av: Sandra Andersen   2020-10-25 15:27:40 
  Sist oppdatert 2020-10-25 15:28:33 

– Hjernen blir trigget av det søte og fete. Det gir en slags ro og tilfredsstillelse og man kan lettere ty til slik mat når man er sliten og stressa. Føler man seg veldig sliten kan sukker gi deg rask energi, sier klinisk ernæringsfysiolog Kristin Sandvei ved Overvektspoliklinikken på Sykehuset Østfold til Nettavisen.

Du har kanskje merket at du lettere tyr til godteri og fet mat i en stressende periode? Mye stress kan komme i veien for vektnedgangen, og for noen kan det ha en betydelig effekt.

– Vi ser hos de som føler at de gjør alt riktig, men ikke skjønner hvorfor de ikke går ned i vekt, at det kan komme frem at de har mye stress – de har mye annet å tenke på, sier Sandvei.

Sammenhengen kan ha flere årsaker

– Det kan være at fordøyelsen påvirkes av stress, og ikke fungerer helt som den skal, eller at man ubevisst spiser mer når man er stresset, sier hun.

Oftest handler det om det siste, mener ernæringsfysiologen.

– Vi ser ofte at de som sover dårlig, og har dårlige søvnrutiner, også har større risiko for overvekt og fedme. Da kan man komme inn i en ond sirkel, der stress gjør at man sover dårlig, og dermed tar usunne valg i kostholdet fordi man føler man må få i seg rask energi, sier Sandvei til avisen.