Solberg og Mæland besøker rasstedet i Ask i Gjerdrum

– Det er en forferdelig vond opplevelse å se et sånt skred og det er også veldig vanskelig når så mange ikke er gjort rede for sier statsminister Erna Solberg.

– Mine tanker er først og fremst hos alle de som er direkte berørte, sier en preget Solberg når hun ankom rasstedet.

Av: Sandor Dahl og Sandra Andersen   2020-12-30 13:21:25 
  Sist oppdatert 2020-12-30 14:25:03 

Onsdag ettermiddag oppsøkte statsminister Erna Solberg (H) og justisminister Monica Mæland (H) Ask i Gjerdrum, etter det massive raset som gikk natt til onsdag.

– Mine tanker er først og fremst hos alle de som er direkte berørte. Det er mange som fortsatt ikke er gjort rede for. Dette er en stor katastrofe, sier Solberg på vei inn for å bli orientert om situasjonen.

– Det er en forferdelig vond opplevelse å se et sånt skred og det er også veldig vanskelig når så mange ikke er gjort rede for. Jeg skjønner at det er en stor belastning for dem som jobber med dette.

Vi er også mennesker bak det hele

Før møtet startet, ble statsministeren orientert om situasjonen av politiets innsatsleder på stedet Roger Pettersen.

– Min opplevelse er at her står samfunnet sammen, med de ressursene vi har. Det er «vi» og vi skal sammen løse oppdraget, sa Pettersen til statsministeren.

Innsatslederen fortalte videre at det gjøres en formidabel innsats, og at den kommer til å vedvare.

– Det er romjul og selvfølgelig særdeles trist for de som er rammet av dette. Det er selvfølgelig dem vi tenker mest på, sa han, og la til at de på stedet er omgitt av profesjonelle aktører som jobber, sa han.

– Vi er profesjonelle, men vi er også mennesker bak det hele. Men her jobbes det iherdig. Jeg må si jeg er utrolig stolt av å få lov til å representere alle sammen, sa Pettersen før møtet med krisestaben.

PREGET: Onsdag ettermiddag oppsøkte statsminister Erna Solberg (H) og justisminister Monica Mæland (H) Ask i Gjerdrum, etter det massive raset som gikk natt til onsdag.

Roser redningsmannskapene

– Jeg har lyst å si tusen takk for jobben dere gjør. Jeg vet at dette både er krevende og hardt for alle som er med og jobber, sier statsminister Erna Solberg (H).

– Det er en dramatisk opplevelse å være her. Se overvåkningsbilder fra skadestedet, hele raset, og selvfølgelig kunnskapen om at det er flere man ikke har redegjort for enda. Det kan hende de er andre steder, men det gir en vond følelse når det er så mange vi ikke vet hvor er enda, sier Solberg.

Hun synes også det er vanskelig at man ikke har kunnet ta seg inn i området.

– Men vi må ta vare på redningsmannskapene. Det er så mange ressurser som her skulle vært inne i et aktivt redningsarbeid med å hente ut, men det er jo ikke mulig å gjøre mer enn det man akkurat nå gjør, sier statsministeren.

– Det er mange som har det kjempevondt nå, som venter på å få vite hvor huset deres står, og som å høre fra sine kjære, sier Solberg under pressemøtet.

Hun er imponert over arbeidet som er gjort, blant annet med å evakuere sykehjemmet som har et pågående koronautbrudd.

– Det er gjort en kjempeinnsats, men det kommer det også til å måtte bli gjort de kommende dagene. Dette tar det tid før blir ferdig. Det er mange som har det vondt. Særlig de som venter på å komme hjem og vite om huset deres er beboelig, og selvfølgelig venter på å høre noe fra dem de ikke har hørt noe fra enda, sier Solberg.

– Det er en vond dag å være her på, og få vite at det fortsatt kommer til å gå mange dager før man er ferdig med søk og operasjonen her, rett og slett fordi det er så ustabilt, sier statsministeren.

– Det er enorme ressurser som er satt inn i aksjonen, sier justisminister Monica Mæland (H).

– Beskjeden her inne er at alle ønsker å gjøre mer enn det som er mulig på grunn av faren for ras. Alle skjønner at dette er en ekstrem vanskelig situasjon, sier Mæland.

STOR INNSATS: En preget justisminister Monica Mæland (H) møte pressen etter og ha blitt brifet om situasjonen i Gjerdrum.
Har du tips, video eller bilder? kontakt oss på redaksjon@avisa-vest.no eller telefon 53 21 52 79

Bakgrunn

Det er så langt 21 personer som ikke er gjort rede for etter skredet, og dermed foreløpig er savnet. Totalt er 700 personer evakuert. Ti personer er skadd, men ifølge helsetjenesten går det bra med samtlige.

– Det vi så langt vet er at løsneområdet er på cirka 300 ganger 700 meter og utløpsområdet er ytterligere enda større. Det foregår fortsatt avskallinger av skredkantene og det er ikke kontroll på hvor langt skredet kommer til å gå før det stopper opp, sa regionsjef Torild Hoffshagen I Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på en pressebrifing tidligere onsdag.

Skredet er et av de største kvikkleireskredene i Norge i nyere tid, ifølge NVE. Det er ikke kontroll på skredet og mange timer etter at det første skredet gikk raser det stadig fra området.

- - - - ANNONSE - - - -