Skal du drive med øvelseskjøring i sommer? Da bør du lese disse tipsene

Sommeren er høysesong for øvelseskjøring. – Bruk ferien til å la ungdommen ta over kjøringen. Det er viktig at de øver seg mest mulig, og da passer det fint å gjøre det om sommeren når man har bedre tid, sier Amad Nasir prosjektleder i Trygg Trafikk og trafikklærer.

– Øvelseskjøring kan være en stressende og krevende prosess enten du øvelseskjører selv eller er forelder. Derfor har vi laget en samleside med alt du trenger å vite om veien til lappen. Vi har også laget en podcastserie som gir mulighet for refleksjon og læring mellom kjøretimene som mange kan få nytte av, sier prosjektlederen.

En mye brukt strategi er å øvelseskjøre mye med foreldre før man begynner på en trafikkskole. Det er ikke anbefalingen fra Trygg Trafikk.

Ha god dialog med din trafikkskole

– Start dialogen med trafikkskolen så tidlig som mulig. Det gjør at du som øvelseskjører får profesjonell veiledning som du tar med deg videre i prosessen, forklarer Bård Morten Johansen, seniorrådgiver i Trygg Trafikk.

Han understreker at det også er mange timer med øvelseskjøring som bør gjennomføres med foreldre eller andre ledsagere.

Skal du være ledsager for eget barn er det flere ting du bør tenke igjennom.

– Vi anbefaler at du som forelder eller ledsager blir med på de første kjøretimene. Det gir deg tips til hva dere kan jobbe med videre, og innsikt i hvordan trafikkopplæringen foregår. Prøv å ikke stress når der øvelseskjører, men la det heller bli en behagelig og trygg opplevelse for dere begge, forteller seniorrådgiveren.

Flere som øvelseskjører opplever tuting, at andre bilister legger seg tett opptil rumpa på bilen eller på annen måte viser sin utålmodighet.

– Vi ser at noen foretar farlige forbikjøringer og absolutt vil spare et par sekunder. For den som øvelseskjører er det stressende, og den adferden bidrar på ingen måte til å skape gode medtrafikanter eller en god trafikkultur, avslutter Nasir.