Regjeringen åpner for arrangementer og endrer avstandsregel

Av: Sandor Dahl, Journalist   2020-04-30 14:12:37 
  Sist oppdatert 2020-04-30 14:23:55 

Under torsdagens pressekonferanse fortalte regjeringen at de følger opp FHIs anbefaling om å endre avstandsreglene som ble innført i mars.

Under dagens pressekonferanse, som startet klokken 16.00, deltar helse- og omsorgsminister Bent Høie (H), kulturminister Abid Q. Raja (V) og næringsminister Iselin Nybø (V).

I tillegg deltar helsedirektør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet, samt avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet (FHI).

– Vi har tatt kontroll på smittespredningen, sier Bent Høie under pressekonferansen.

I snart to måneder har rådet fra Helsedirektoratet vært at folk bør holde to meters avstand. Nylig ble det kjent at Folkehelseinstituttet justerer sin anbefaling fra minst to meter, til minst én meter.

Det er ventet at regjeringen vil komme med en beslutning om arrangementer med under 500 deltakere. Sist lørdag ble forbudet mot arrangementer med over 500 deltakere forlenget til 1. september.

– Vi har fått til mye sammen, og vi fikk det til fortere enn noen trodde på. Jeg forstår at mange er utålmodige, men vi må åpne opp gradvis, begynner Høie.

Han sier at regjeringen følger WHO sitt råd om å åpne samfunnet gradvis med intervaller på 14 dager.

– Derfor vil vi åpne samfunnet gradvis hver 14 dag.

Høie opplyser også at de justerer seg etter FHIs anbefaling, og at én til to meters avstand vil være det gjeldende rådet man finner på helsenorge.no fremover.

Regjeringen gjør også endring for arrangementer. Fra 7. mai vil det bli mulig med arrangementer på offentlige steder på inntil 50 personer.

– Det må være mulig å holde en meters avstand til andre personer på arrangementene, og arrangør må ha oversikt over hvem som er tilstede, sier Høie.

– Det blir forbud mot alle arrangementer på offentlig sted med mer enn 50 personer, fortsetter han.

Næringsminister Iselin Nybø oppfordrer likevel folk til å legge årets sommerferie til Norge.

FORTSATT IKKE MULIG MED KONTAKTSPORT

Det er  foreløpig ingen endringer når det gjelder idrettskonkurranser hvor fysisk kontakt er nødvendig, sier kulturminister Abid Raja (V) på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen.

– Klarer du å holde en meters avstand på idrettsbanen er du velkomment til ås starte opp, sier han.

Han sier det vil komme ytterligere avklaringer den 7. mai.

- - - - ANNONSE - - - -