Røa-drapet: Politiet bekrefter at avdøde er advokat Tor Kjærvik

Seksjonsleder Anne Alræk Solem i Oslo politidistrikt.
LEDER: Seksjonsleder Anne Alræk Solem Oslo politidistrikt.

OSLO (Avisa-Vest): Det var den profilerte advokaten og forsvareren Tor Kjærvik (70) som ble skutt og drept i sitt eget hjem på Røa i Oslo i natt.

Av: Sandor Dahl, Sandra Andersen og NTB   2021-04-13 11:20:13 
  Sist oppdatert 2021-04-13 13:43:11 

Seksjonsleder Anne Alræk Solem i Oslo politidistrikt ga en orientering om Røa-drapet på en pressekonferanse tirsdag formiddag. – Vi har sett i flere medier at de har offentliggjort navn på avdøde. Vi har vært i kontakt med pårørende, og vi kan bekrefte at det er advokat Tor Kjærvik som er skutt og drept.

Hun sier videre at etterforskningen har pågått for fullt i natt, og at det er gjennomført rundspørring på stedet.

– Det er kriminalteknikere på stedet, og det har vært gjennomført rundspørring i nabolaget, pluss vitneavhør. I dag er det sentralt for politiet å avhøre siktede i saken. Det blir avgjørende å finne ut hva som er foranledningen og motivet for hendelsen, sier hun.

En mann i 30-årene er pågrepet, siktet for drap. Siktede og avdøde er i «nær familierelasjon», opplyser Solem, og ba pressen vise hensyn.

Se seksjonsleder Anne Alræk Solem i Oslo politidistrikt orientere om Røa-drapet i videoen under:

– Det er en veldig vanskelig sak, og det er mange hensyn å ta i forhold til de pårørende, og jeg ber mediene ta hensyn til dette, sier seksjonslederen.

Siktede er besluttet fremstilt for varetektsfengsling onsdag, sier Solem. Hun kan foreløpig ikke si noe om hvordan han stiller seg til siktelsen, men sier han er positiv til å la seg avhøre.

– Vi kan ikke si så mye mer nå av hensyn til etterforskingen, sier hun.

Ellen Holager Andenæs er oppnevnt som bistandsadvokat.

Forsvarer: Han meldte seg selv

Advokat John Christian Elden er oppnevnt som mannens forsvarer.

– Min klient meldte seg selv. Han skal i avhør. Jeg kan foreløpig ikke kommentere saken videre, sier Elden til Dagbladet.

Rykket ut til skyting

Det var like etter klokken 21 mandag kveld ble den profilerte advokaten skutt inne i sin egen bolig, på Røa i Oslo, ifølge politiet. Den nå siktede mannen ble raskt pågrepet.

Politiet har opplyst til NTB at siktede ikke er kjent for politiet fra tidligere.

Politiets kriminalteknikere jobbet natt til tirsdag med å sikre spor på åstedet. Ifølge TV 2 har politiet sikret det som trolig er drapsvåpenet.

Lang advokatkarriere

Avdøde Tor Kjærvik har gjennom en årrekke vært forsvarer i flere svært omtalte drapssaker, blant annet Orderud-saken, hvor han var forsvarer for Kristin Kirkemo.

Kjærvik hadde nylig fylt 70 år og har en lang yrkeskarriere som forvarer bak seg. Han var fremdeles i jobb som advokat, tilknyttet advokatfellesskapet Advokatene ved tinghuset i Oslo.

Kjærvik var kanskje mest kjent som forsvareren for Kristin Kirkemo under Orderud-saken, men var også forsvarer under Nokas-saken i Stavanger, Landås-saken i Bergen og i straffesaken om innsidehandel mot Rune Brynhildsen.

Han var fremdeles svært aktiv og sto oppført som møtende forsvarer i flere berammede straffesaker i Oslo tingrett de neste månedene.

Kjærvik var ferdig utdannet jurist i 1978. Han ble politifullmektig ved Romerike politidistrikt, og senere konstituert politimester. Gikk siden over i rollen som forvarer. Kjærvik hadde også idrettsbakgrunn innen håndballen.