Renate Reinsve vant prisen for beste kvinnelige skuespiller under filmfestivalen i Cannes

VANT: Renate Reinsve vant pris for sin hovedrolle i «Verdens verste menneske». Foto: CHRISTOPHE SIMON / AFP

Renate Reinsve går til topps i Cannes – får prisen for beste kvinnelige skuespiller for hovedrollen i filmen «Verdens verste menneske».

– Tusen takk. Og tusen takk til juryen, jeg beundrer dere så mye. Denne prisen tilhører så mange, sa en tydelig rørt Renate Reinsve og 33-åringen tok til tårene oppe på scenen da hun mottok prisen for beste kvinnelige skuespiller i Cannes lørdag kveld.

Etter strålende kritikker i en rekke internasjonale medier har det stormet rundt Joachim Triers film «Verdens verste menneske».

Lørdag kveld ble det klart at filmen ikke stakk av med selveste Gullpalmen. Det var det filmen «Titane», fransk-belgisk drama-thriller-film skrevet og regissert av Julia Ducournau. BBC kalte «Titane» den mest sjokkerende filmen i 2021.

Filmen handler om Julie, som til tross for at hun er en kul, morsom og smart kvinne, vingler seg gjennom livet og har vanskelig for å bestemme seg for hvordan og med hvem hun vil leve. Skuespilleren mener hun har mye til felles med Julie.

Men – det norske filmteamet går ikke tomhendt hjem. Lørdag kveld ble det klart at Renate Reinsve vinner prisen for beste kvinnelige skuespiller.

– Denne filmen har vi laget sammen. Det har vært så morsomt og enkelt å lage filmen med dere, sa Reinsve fra scenen og viste til produksjonsteamet i Triers film.

Hun benyttet også anledningen til å hilse hjem – blant annet til bestemor.

The Guardian er blant de internasjonale mediene som hyller både filmen og skuespillerens opptreden:

– Reinsves opptreden er bare så bra. En stjerne er født, skriver avisas filmanmelder, som gir «Verdens verste menneske» fem av fem mulige stjerner.

Filmen er den tredje og siste i regissør Joachim Triers Oslo-trilogi, som fra før av inneholder «Reprise» (2006) og «Oslo, 31. august» (2011).

Nordmenn som ønsker å se Reinsve briljere i rollen som Julie må smøre seg med tålmodighet. «Verdens verste menneske» har premiere på norske kinoer 15. oktober.