Regjeringen vil innføre årsavgift på el-biler

Regjeringen foreslår lik årsavgift for el-biler som motorsykler – om forslaget blir vedtatt går el-bileier fra og betale 0 til 2.062 kroner i året.

Av: Sandra Andersen og NTB   2020-10-07 09:16:28 
  Sist oppdatert 2020-10-07 09:17:37 

I forslaget til statsbudsjett foreslår regjeringen å innføre lik sats i trafikkforsikringsavgiften for elbiler som for motorsykler. Dersom dette budsjettet vedtas, betyr det endringer for blant annet elbilistene.

Regjeringen foreslår nemlig at det skal innføres årsavgift for elbiler – og at den skal være lik avgiften for motorsykler. I år er den på 2.062 kroner. Samtidig tror ikke lenger regjeringen på det mye omtalte 2025-målet, om at samtlige nybiler skal være nullutslippsbiler innen 2025.

Nå ventes det i stedet at andelen nullutslippsbiler i 2025 vil være på 90 prosent. Det viser framskrivninger i budsjettforslaget som NTB har fått tilgang til.

I dag er det slik at de ladbare hybridene først får maksimalt vektfradrag i engangsavgiften dersom de klarer 50 kilometer på ren strøm.

Nå vil regjeringen øke dette kravet til 75 kilometer.

Dermed vil langt færre ladbare hybrider på markedet i dag komme like gunstig gjennom avgiftssystemet – dersom budsjettet vedtas.

Elbilforeningen er skuffet

I 2018 ble årsavgiften erstattet med en trafikkforsikringsavgift til staten. Denne slipper eiere av elbiler å betale fullt ut. De betaler nå 455 kroner i året.

Innføring av trafikkforsikringsavgift for elbiler vil utgjøre 2135 kroner i året for eiere av elbiler, opplyser Elbilforeningen, som har regnet på forslaget til nasjonalbudsjett.

– Det er en kraftig skatteskjerpelse som 320.000 elbilister ikke har regnet med. Regjeringen har sagt de vil fase inn avgifter på elbiler, men dette er ingen innfasing. Det utgjør 800 millioner kroner i året, sier generalsekretær i Elbilforeningen, Christina Bu.

Elbilforeningen er skuffet over at regjeringen ikke samtidig setter av penger til den lovede nasjonale støtteordning til ladeanlegg i borettslag og sameier, sier Bu.