Regjeringen innfører korona-innstramninger

En pakke med nye innstramminger ble lagt frem på regjeringens pressekonferanse søndag kveld.

Av: Sandor Dahl   2021-01-03 17:07:46 
  Sist oppdatert 2021-01-03 17:32:53 

– Det nye året har dessverre ikke startet som vi ønsket. Vi har en pågående redningsaksjon på Gjerdrum der seks personer har mistet livet, innleder statsminister Erna Solberg (H).

– Våre tanker går til de pårørende, sier Solberg. Før hun går over til smittesituasjonen.

– Vi er urolige for smittetallene. Vi ser dessverre flere tegn til at en ny smittebølge er på vei, og vi har ennå ikke sett den fulle effekten av jule- og nyttårsfeiringen, hvor mange har vært samlet, sier statsministeren.

Hun omtaler situasjonen som uoversiktlig. Det er de neste dagene ventet at folk som har oppholdt seg i utlandet i julen, kommer tilbake til Norge.

– Den nye virusvarianten fra Storbritannia er i tillegg funnet her hjemme. Det øker faren for smitte, sier Solberg og legger til at epidemien ikke skal få komme utav kontroll.

– Jeg ber dere derfor om ikke å ha besøk hjemme. Vent 14 dager før dere inviterer noen hjem eller drar på besøk til andre, sier hun.

Barn i samme kohort er unntatt.

De som bor alene kan imidlertid ha besøk av en til to venner.

– Alle vi andre må sette det sosiale livet på vent, sier statsministeren.

Nye regler som gjelder:

Disse påbudene og forbudene gjelder frem til 18. januar:

 • Maksimalt fem personer på private sammenkomster utenfor eget hjem, som for eksempel en bursdag i leid lokale. Hvis man er flere enn fem i samme husstand, kan selvfølgelig alle i husstanden møtes.
 • Maksimalt ti personer på innendørs idrettsarrangement, kulturarrangement, seminarer, livssynssamlinger, seremonier mv., likevel 200 personer hvor alle i publikum sitter i fastmonterte seter. I begravelser kan det være opp mot 50 personer, selv om setene ikke er fastmontert.
 • Det innføres nasjonalt forbud mot skjenking av alkohol på serveringssteder og arrangementer.
 • De særlige reglene for kirkevandringer oppheves straks, i stedet for fra 15. januar.

Utenom de nye innstrammingene kommer regjeringen med følgende anbefalinger og frarådinger de neste to ukene:

 • Unngå å ha gjester i hjemmet og vent 14 dager med private besøk. Unntak for nødvendige hjemmetjenester og besøk hos personer som er i livets siste fase. Aleneboende kan ha besøk eller gå på besøk med en til to faste venner eller til en fast husstand. Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort.
 • Alle organiserte fritidsaktiviteter, idrettsaktiviteter, kulturarrangementer og livssynssamlinger innendørs, anbefales utsatt til etter 18. januar. Dette gjelder også alle aktiviteter innendørs som samler barn og unge på tvers av klasser/ kohorter. Utendørs aktiviteter kan gjennomføres dersom det er mulig å holde god avstand.
 • Unngå alle unødvendige reiser i inn- og utland. Hytteopphold med personer fra samme husstand frarådes fortsatt ikke, innenfor de lokale og nasjonale rådene og reglene som gjelder.
 • Alle kjøpesentre og butikker bør innføre antallsbegrensninger slik at det er mulig å holde avstand samt ha adgangskontroll. Regjeringen vil i løpet av de nærmeste dagene vurdere om det skal forskriftsfestes antallbegrensninger og adgangskontroll.
 • Alle landets videregående skoler og ungdomsskoler går over til rødt nivå.
 • All undervisning og alle planlagte arrangementer ved universiteter, høgskoler og fagskoler blir digitale frem til 18. januar.
 • Hjemmekontor for alle som har mulighet til dette.

– Alle tiltakene vil i første omgang vare i 14 dager, sier Solberg.

Bør gå over til rødt nivå

– Alle landets ungdomsskoler og videregående skoler bør gå til rødt nivå, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V).

– Bruk av rødt nivå i skolene i områder med høyt smittenivå har vist seg å fungere godt for å begrense smitte, og smittetallene gikk kraftig ned for 13-19-åringer i ukene etter at rødt nivå ble innført i deler av landet. Nå ser vi at smittenivået i samfunnet er på vei opp, og derfor kommer vi med en nasjonal anbefaling om at alle ungdomsskoler og videregående skoler bør gå til rødt tiltaksnivå i en periode, sier Melby.

– Jeg har tillit til at skolene greier å finne gode løsninger lokalt for å få en god overgang fra gult til rødt nivå. Jeg forutsetter at de med særlige behov får et tilbud på skolen, sier kunnskapsministeren.

- - - - ANNONSE - - - -