Politiet i Øst: – 17-mai-helgen var preget av fulle og utagerende ungdommer som ikke klarte å ta vare på seg selv

Politimester, Ida Melbo Øystese i Øst politidistrikt. Foto: Øst politidistrikt.

Oppdragene vi hadde 17. mai-helgen var preget av fulle og utagerende ungdommer som ikke klarte å ta vare på seg selv. Det bekymrer meg skriver politimester i Øst Ida Melbo Øystese.

Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av Avisa-Vests kommentatorer, redaktør og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

Fraværet av offentlige og andre arrangementer de siste to årene har gjort at vi feirer og samles privat heller enn i de vanlige arrangementene. Vi så på nasjonaldagen at mange startet med drikking på private frokost-arrangementer, og fortsatte utover dagen. I løpet av helgen måtte mine mannskaper håndtere mange berusede ungdommer i bunad og findress som ikke var i stand til å ta vare på seg selv. Dette er opplevelser og politioppdrag både vi og de involverte helst skulle vært foruten.

Vi går snart inn i en ny langhelg, og nå ønsker jeg foreldre mer på banen. Vit hva som er planene til barnet ditt. Følg opp underveis. Vær i stand til å hente barnet ditt om de skulle trenge det. Vær en tilgjengelig voksenperson som barna kan ringe om de opplever noe ugreit, eller trenger hjelp.

Oppdragene vi måtte håndtere på nasjonaldagen og i helgen får konsekvenser på flere måter. Én ting er at politiet må nedprioritere andre oppdrag, ofte viktige, for å håndtere ungdom som ikke er i stand til å ta vare på seg selv. Folk som er sterkt beruset er langt mer sårbare både for å bli utsatt for, og å begå kriminalitet. Jeg synes det er trist når unge mennesker kommer i kontakt med politiet på en slik måte at det kan få konsekvenser senere i livet.

Jeg forstår at særlig unge mennesker er veldig lei pandemi og begrensninger i hva man kan gjøre hvor. Men det er likevel ikke noe frikort for å oppføre seg på en måte som ødelegger for en selv og andre. Jeg håper at vi får langt mindre av denne typen oppdrag i helgen som kommer.

(Innlegget ble først publisert på Politiets Nettpatrulje – Øst politidistrikt sine facebooksider)