Person skjøt med pil og bue i Kongsberg sentrum: Politiet bekrefter flere skadde og døde

Regionleder Øyvind Aas i Sør-Øst politidistrikt på pressekonferansen onsdag kveld.

En person er pågrepet etter at en person ble beskutt med pil og bue i Kongsberg onsdag kveld. Politiet omtaler saken som «en alvorlig hendelse». PST er orientert om hendelsen og kommuneledelsen har satt krisestab.

SISTE: Politiet kommer med en ny pressebriefing klokken 22.

Det pågår nå en stor politiaksjon i Kongsberg etter at en hendelse som politiet omtaler som alvorlig. En person er pågrepet, men situasjonen er uoversiktlig og det er ukjent om det er skadde som følge av hendelsen.

Både politihelikopter, politiets bombegruppe og Delta-styrkene er på plass.

På en pressebrief klokken 20.30 kan politiet bekrefte at det er flere døde og flere skadde etter at det de tror er en enslig gjerningsperson gikk til angrep på folk i Kongsberg sentrum.

Klokken 18.13 fikk vi flere meldinger fra flere personer om at en person beveget seg rundt med våpen. Vi kan dessverre bekrefte at det er flere skadde og flere omkomne som følge av hendelsen, sier regionleder Øyvind Aas i Sør-Øst politidistrikt på pressekonferansen.

De skadede er sendt til sykehus.

Gjerningsmannen har beveget seg rundt, og det er derfor flere åsteder, opplyser Aas.

Mannen som har utført handlingen er pågrepet av politiet cirka klokken 18.47, og er kjørt til arresten i Drammen, opplyser politiet.

Sør-Øst politidistrikt ønsker ikke å gå ut med alder eller andre opplysninger om gjerningspersonen, men han har – etter det politiet vet nå – handlet alene.

– Oslo politidistrikt bistår med nasjonale ressurser, helikopter og beredskapstroppen, sier Aas.

Han bekrefter at gjerningsmannen har beveget seg over et stort område i Kongsberg sentrum.

Aas vil ikke svare på om de mistenker at det er en terrorhandling, men store politistyrker er på plass i Kongsberg.

– Det vil tiden vise, hva slags motiv det har vært for denne handlingen. Per nå forholder vi oss til det vi vet: vi har flere skadde, vi har også omkomne, og vi har pågrepet en gjerningsperson.

– Det er fortsatt stor politiaktivitet i området. Det skyldes at gjerningspersonen har beveget seg over et stort område, og vi jobber nå blant annet med å sikre spor, og innhente mest mulig informasjon om det som har skjedd, sier Aas.

– Politiet sikrer spor der det har skjedd straffbare handlinger, sier politiinspektøren.

Han kan ikke gå ut med flere detaljer nå, men han sier at det er en stor etterforskning de har foran seg.

Det var like før klokken 18.30 at meldte politiet om aksjonen i Kongsberg. En person har skutt etter folk med pil og bue, varslet Sør-Øst politidistrikt på Twitter.

Pil og bue

Den første meldingen gikk ut på at en person var observert med pil og bue. Denne har skutt etter en annen med dette. Publikum ble bedt om å om å holde seg innendørs.

Vitner opplyser at en mann skal ha vært inne på Coop Extra på Vestsiden og siktet på folk. Dette området er nå helt avsperret.

Kongsberg sentrum er tydelig preget av det som har skjedd.

PST er orientert. Vi er i tett dialog med ordinært politi, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til NTB onsdag kveld.

Drammen sykehus er satt i beredskap etter hendelsen i Kongsberg, melder NRK. Det er også Oslo Universitetssykehus, ifølge TV2.

Ordføreren i Kongsberg, Kari Anne Sand (Sp), opplyser at hun følger situasjonen, men at hun ikke har ytterligere informasjon.

 Til TV2 sier Sand:

– Kommuneledelsen sitter i krisestab. Når det gjelder selve hendelsen, henviser jeg til politiet. Det er innbyggere som er involvert i en eller annen form. Derfor sitter vi i krisestab. Vi sitter så lenge det er nødvendig.

Justis- og beredskapsdepartementet opplyser på Twitter:

– Justisminister Monica Mæland er informert om situasjonen på Kongsberg og følger den tett.

Bombegruppen var på plass klokken 19.40, og det ble sendt store ambulanseressurser fra Oslo i retning Kongsberg. Uniformert militær og bevæpnet politi skal være på plass, melder Laagendalsposten.

Lokalavisen skriver at hele Vestsiden i Kongsberg sentrum er mer eller mindre stengt av, at bevæpnet politi er på stedet, og at et politihelikopter er i luften over Kongsberg. Politiets bombegruppe skal også være på stedet. Avisen har også bilder av at et ambulansehelikopter har landet i Kølabånnparken.