Partiet INP ønsker å ivareta Norges grønne oljeindustri: – Vi ønsker å utvikle ikke å avvikle, sier partilederen

Owe Ingemann Waltherzøe og Industri- og næringspartiet (INP) besøkte lørdag en oljerigg som lå ved kai på Coast Center Base (CCB) ute i Øygarden i Vestland for å fortelle litt mer om «The Norwegian way of oiling». Foto: Kristian Eik og INP.

Owe Ingemann Waltherzøe og Industri- og næringspartiet (INP) har store ambisjoner for Norge og håper på at velgerne vil tørre å stemme på dem som jobber for at landet vårt skal utvikles og ikke avvikles.

Avisa-Vest ble med da partileder og grunnlegger Owe Ingemann Waltherzøe for Industri- og næringspartiet (INP) besøkte lørdag en oljerigg som lå ved kai på Coast Center Base (CCB) ute i Øygarden i Vestland.

Waltherzøe som er initiativtager grunnlegger av partiet forteller at han tok initiativet til å samle sammen så mange mennesker han kunne klare å skaffe, i forhold til det å starte partiet.

– Det var vel tilbake i 2017/2018 at jeg startet å skrive partiprogrammet så smått, men det var på vårparten 2019 at jeg bestemte meg får å starte en Facebook-gruppe og dele småsaker om næring, klima og olje- og gassnæringen, sier han og fortsetter:

Partilederen som selv har vært oljearbeider og konserntillitsvalgt for Equinor ASA forteller videre at han la ut partiprogrammet, punkt for punkt, og fikk kommentarer, noe var tommelen opp fra alle, andre var «nja – dette burde du endre litt på» osv, og etterhvert så kom man frem til den der gode løsningen. Det er ofte sånn at man tenker at man eier sannheten, men sånn er det ikke. Det er ofte sånn at det er en rekke mennesker om å eie sannheten.

– Det er fantastisk at gruppen i dag består av 26.500 medlemmer og at den i dag er en av Norges aller største politiske debatt-grupper. Det er en «gruppe, og ikke en side» som vil si at folk må gjøre noe fysisk for å bli medlem; du må enten svare «ja» på en invitasjon, eller melde deg selv inn. Etter at partiet ble offisielt stiftet februar 2020 har det vært enormt mye støtte og mange som sier de vil stemme på oss, så det er veldig gøy, sier han.

– Hva er deres største kampsak i politikken?

– Vi har blinket oss ut fire kampsaker og det første er at vi skal utvikle og ikke avvikle olje- og gassnæringen. Nummer to er motstand mot vindkraft både på land og til havs. Nummer tre er mostand mot EU og EUS (særlig for at vi ikke er for et felles europeisk kraftmarked). Nummer fire er at vi skal ha et anstendig arbeidsliv.

– Vi sitter nå på en plattform, tenker du at denne industrien har en fremtid?

– Absolutt. Verden kommer til å trenge masse mer energi så kan vi velge da om vi vil ha rein norsk gass som kan bytte ut kull i store deler av Europa eller fortsette med kull i store deler av Europa, sier Waltherzøe og trekker frem at England er nå i ferd med å nå sine klimamål på grunn av at de importerer norsk gass og hvis Norge velger å kutte ut gassproduksjon «i morgen» så må Britene åpne opp igjen, kullkraftverkene sine igjen og det er lite ønskelig for klimasaken unnsatt hvordan man ser på det.

– Jeg vil tørre og gå så langt å si at norsk olje- og gass er svaret på klimasaken og ikke problemet.

– Hva skiller Norge og resten av verden?

– Norske plattformer er grønnere i måten de produserer gass og olje og det er noe vi kaller «The Norwegian way of oiling» som handler i stor grad om å vise verden hvor sikkert det går ann og ta opp olje- og gass. Norge har en sikkerhetskultur på plattformene sine som er svært streng, det er krav til bruk av verneutstyr, kompetanse og krav til arbeiderene om bord denne kulturen vekker også oppsikt verden over, svarer Owe Waltherzøe.

– Hvorfor skal folk der ute stemme på Industri- og næringspartiet?

– Alle oppegående demokratier har behov for å skifte ut et og annet gammelt styringspart som har glemt hvem de er til for og med INP for du et parti som vil bygge, utvikle og bevare Norge, sier han og legger til:

– Vi brenner særlig for å utvikle distriktene og stanse avviklingen som nå skjer på så mange plan. Kunnskapsarbeidsplasser blir sentralisert til fylkeshovedsteder, lokale sykehus legges ned, lensmannskontoret blir nedlagt og sentralisert, tingretten slås sammen til store byråkratiske intuisjoner. Olje- og gassnæringen er svært viktig for bosetting og aktivitet i distriktene, den skal utvikles og ikke avvikles.