Parautøver Birgit Skarstein tildeles Fredrikkeprisen

Birgit Skarstein med Fredrikkeprisen 2021.

Skarstein får Norske Kvinners Sanitetsforenings hederspris for sin modige og tydelig stemme for et større mangfold, for menneskers muligheter og håp selv om forutsetningene er ulike.

Av: Sandra Andersen   2021-02-26 11:44:53 
  Sist oppdatert 2021-02-26 11:49:31 

Birgit har vært en rollemodell for jenter som ønsker å nå opp og knuse glasstak som tradisjonelt har vært dominert av gutter og menn, og hennes engasjement, positivitet og optimisme er en viktig inspirasjonskilde for mange.

– Ved å gi Fredrikkeprisen til Birgit Skarstein ønsker vi å hedre en person som har bidratt til et mer åpent og mangfoldig samfunn, og som til tross for å ha møtt både motstand og hets har svart med kjærlighet og godhet. Som profesjonell idrettsutøver, samfunnsprofil og sosial entreprenør er hun en av de fremste rollemodellene både for ungdom, idrettsutøvere og alle andre, sier Ellen-Sofie Egeland, organisasjonsleder for Norske Kvinners Sanitetsforening.

Norske Kvinners Sanitetsforening (N.K.S.), som er Norges største kvinneorganisasjon, deler ut Fredrikkeprisen for 21. gang.

– Prisvinneren har selv vært utsatt for en alvorlig hendelse i livet, og har uttalt at hun i arbeidet med å finne seg selv ikke fant noen rollemodeller å se til, men måtte finne sin egen måte å komme tilbake til samfunnet på. Det har vært et uttalt mål for henne å bidra til å gjøre det lettere å være annerledes både fysisk og sosialt, og skape et inkluderende samfunn der alle kan bidra på sine premisser. Og det har hun definitivt bidratt til, forteller Egeland videre.

Skarstein er en paralympisk idrettsutøver, og har ti VM-medaljer, seks i roing og fire i langrenn, og hun er regjerende verdensmester og verdensrekordholder i roing. I tillegg har hun en imponerende karriere som programleder, politiker, sosial entreprenør, rådsmedlem, ambassadør for ulike organisasjoner, og hun er en tydelig samfunnsdebattant og talsperson.

– Prisvinneren har gjennom sine mange roller satt fokus på at man ikke kan endre fortiden, man kan velge hvordan man kan leve med den, og det er en svært imponerende mottaker av årets Fredrikkepris, sier organisasjonslederen.

– Jeg er rørt

– Jeg er så takknemlig og glad over å få prisen, og ikke minst rørt over at dere trekker frem viktigheten av et mangfoldig samfunn. Det at vi er forskjellige gjør oss sterke. Vi trenger hverandre, og vi har det bedre når vi er en del av et fellesskap, sier Birgit Skarstein.

– Det er så viktig med foreninger som Norsk Kvinners Sanitetsforening, og alle de som står rundt. Alle de som tar et skritt fram, og sier at det er sånn her vi vil ha det. Det er et kollektivt arbeid, og prisen går til alle dem som hver eneste dag står opp for mangfoldighet i samfunnet, for det er vi som legger premissene for hvordan vi skal leve i samfunnet i morgen. Og det gjør vi hver eneste dag, hver uke og måned, sier Skarstein.

Gir pengegave til Sunaasstiftelsen

Fredrikkeprisen består av en statuett av Norske Kvinners Sanitetsforenings grunnlegger Fredrikke Marie Qvam, og 100.000 kroner som skal brukes til et formål innenfor Sanitetskvinnenes arbeidsfelt.

– Jeg ønsker å gi prispengene på 100.000 kroner til Sunaasstiftelsen, og deres arbeid for kvinnehelse og for folk som har fått en ryggmargsskade. Det er kjempeviktig for å tilrettelegge, for jo mer vi vet jo lettere er det å bedre helse og livskvalitet for de kvinnene, sier hun.

Tidligere Fredrikkeprisvinnere:

2020:   Ellen Arnstad

2019:   Else Kåss Furuseth

2018:   Marie Simonsen

2017:   NRK-serien SKAM

2016:   Gunhild Stordalen
2015:   Lene Marlin

2014:   Herbjørg Wassmo

2013:   Margreth Olin

2012:   Anne Grethe Solberg

2011:   Laila Lanes

2010:   Shabana Rehman Gaarder

2009:   Marit Breivik

2008:   HKH Kronprinsesse Mette Marit

2007:   Ingen prisutdeling

2006:   Arne Skarpsno

2005:   Frederic Hauge

2004:   Gro Harlem Brundtland

2003:   Åsne Seierstad

2002:   Dissimilis

2001:   Stine Sofies Stiftelse

2000:   Kriseteamet etter jernbaneulykken ved Åsta

- - - - ANNONSE - - - -