Oslo innfører nye strenge koronatiltak

Hovedstaden tar i bruk nye midler for å forsøke å begrense smittespredningen.

Av: NTB   2020-11-16 14:45:07 
  Sist oppdatert 2020-11-16 14:45:08 

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) annonserte tiltakene på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

De nye tiltakene vil vare i to uker i første omgang.

Oslo innfører stans i all innendørs fritidsaktivitet for ungdom fra 13 år for å bremse spredningen av koronavirus.

Oslo kommune stanser alle innendørs fritidsaktivitet som kor, korps og teatre. Fritidsklubbene stenges og all innendørs idrett stanses fra tirsdag.

– Dette må opphøre fra i morgen. Allerede gjelder det et forbud mot konkurranser, kamper og cuper i barne- og ungdomsidretten. Nå skjerper vi altså forbudet til også å gjelde innendørs trening, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) under en pressekonferanse mandag.

Byrådslederen opplyste videre at forbudet ikke vil gjelde barn i barneskolealder eller utendørsidretter. Forbudet vil heller ikke gjelde de som driver toppidrett, men er under 20 år. Her vil de nasjonale definisjonene av toppidrett være styrende.

– Samtidig anbefaler vi alle som organiserer idrett og fritidsaktiviteter utendørs om å være så nøye som mulig med smittevernet. Det gjelder holde avstand og trene i mindre grupper. Vi vet at dette er en tøff beskjed å få for barn og unge. Dette handler om å unngå full nedstengning. Det kan fort gå fra vondt til verre, sa byrådslederen.

Rødt nivå på ungdomskoler

Johansen sa at det den siste tiden har vært en økende smittetrend blant ungdommer, så Oslo kommune innfører også rødt smittevernnivå på alle ungdomsskoler i hovedstaden fra og med tirsdag.

– Vi innfører fra og med i morgen rødt smittevernnivå i ungdomsskolen i Oslo, sa byrådsleder Raymond Johansen på en pressekonferanse klokken 15 mandag.

Rødt nivå innebærer blant annet at barna må deles inn i mindre kohorter og at kontakt mellom dem skal unngås. Man skal også forsøke å ha en meters avstand mellom elever og ansatte.

– Vi ser at mange skoler i Oslo har smitte blant ansatte og elever, og et betydelig antall er i karantene. Vi kan ikke risikere at smitten sprer seg blant ungdommer mens resten av samfunnet er stengt ned. Ungdommer bor stort sett hjemme med foreldre og søsken, og det aller meste av smitte skjer nettopp i hjemmet, sa Johansen.

Dette er de nye tiltakene i Oslo:

  • Forbud mot innendørs organiserte fritidsaktiviteter for ungdom mellom 13 og 19 år. Det innebærer at aktiviteter i for eksempel kor, korps, teater, speider, dans og organisasjoner må opphøre. Forbudet vil ikke gjelde barn i barneskolealder.
  • Forbud mot innendørs breddeidrett for ungdom mellom 13 og 19 år. Det innebærer at treninger i for eksempel fotball, turn, håndball, volleyball og friidrett må opphøre. Forbudet vil ikke gjelde barn i barneskolealder eller utendørsidretter. Forbudet vil heller ikke gjelde de som driver med toppidrett, men er under 20 år.
  • Fra gult til rødt nivå i smitteverntiltak på skoler med ungdomstrinn. Det innebærer blant annet at elevene deles inn i mindre kohorter og at kontakt mellom kohortene skal unngås. Begrensinger i oppmøte og ulike oppmøtetider for elevene vurderes fra skole til skole.
  • Fritidsklubbers ordinære virksomhet stenges, samt Oslo kulturskole for elever som er over barneskolealder. Det vil fortsatt være mulig å ha et svært begrenset tilbud under strenge smittevernregler med adgangsbegrensning, avstandsregler, gruppestørrelse og krav om munnbind.

Kilde: Oslo kommune

- - - - ANNONSE - - - -