Omikron er kommet til Norge: FHI: Forventer flere tilfeller de neste dagene

Det var vel bare et spørsmål om tid før også Norge ville få påvist smittetilfeller av omikron-varianten, men nå er ventetiden over, for fire tilfeller at omikronvarianten er nå påvist.

Øygarden kommune opplyser at det er registrert to tilfeller av varianten i kommunen og ordfører Tom Georg Indrevik (H) bekrefter at de smittede har vært på reise i Sør-Afrika.

– Vi har hatt kontakt med Folkehelseinstituttet gjennom helgen, og det er tatt ekstra forholdsregler når det gjelder de som er smittet av omikronvarianten, seier ordføreren.

Øygarden kommune var raske til å kalle inn til en pressekonferanse. 

Tom Georg Indrevik, ordfører i Øygarden, innledet pressekonferansen.

– Dette gjør situasjonen enda mer alvorlig enn det den har vært de siste ukene, og viser at pandemien overhodet ikke er over, sier Indrevik.

I tillegg til de to tilfellene i Øygarden bekreftet nettopp Folkehelseinstituttet (FHI) at ytterligere to personer som har kommet med fly til Gardermoen fra Sør-Afrika, på to ulike fly mellom 26. og 28. november er smittet. Begge disse skal ha hatt kun milde symptomer, men er isolert på karantenehotell og følges opp av kommunelegen.

– Vi venter bekreftende sekvenseringsresultater i løpet av arbeidsdagen i dag, men basert på screeningresultatet ved FHI så er prøvene sannsynlige tilfeller med omikron. Vi har tett kontakt med kommunelegen i Ullensaker, sier avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet Line Vold i pressemeldingen.

Det er ikke overraskende at det er bekreftet smittetilfeller av omikronvarianten også i Norge, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad.

– Det er ikke overraskende at omikronvarianten påvises i hele Europa nå, også i Norge. Det viktigste er at kommuner med påvist smitte driver effektiv smittesporing, skriver Nakstad i en tekstmelding til NTB.

Nakstad sier videre at vi må være forberedt på at det kan være skjult smitte i landet allerede poengterte at gjeldende smittevernråd nå er svært viktige å følge for alle.

Haukeland universitetssjukehus skal undersøke alle koronaprøvene som er tatt i Øygarden kommune de siste dagene.

Det opplyser seksjonsoverlege Øyvind Kommedal ved mikrobiologisk avdeling på Haukeland unbiversitessykehus.

– Vi vil undersøke alle prøvene fra Øygarden de siste dagene med tanke på om det kan være flere tilfeller, sa han på sykehusets pressekonferanse i dag.

FHI: Forventer flere tilfeller de neste dagene

– Vi forventer melding om flere tilfeller de nærmeste dagene, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI på en pressekonferanse nå i ettermiddag.

– Vi kan ikke si noe sikkert om hvor mye vi har, men hadde det vært utbredt smitte, hadde vi trolig oppdaget det, sier Vold.

Nederland har funnet omikron-tilfeller tilbake til 19. november, som altså var før varianten ble oppdaget i Sør-Afrika 23. november. På spørsmål om hvor langt tilbake i tid FHI leter etter omikron-smitte i Norge, svarer de:

– Vi kan ha hatt den her tidligere. Nå gjør vi rutinemessig sekvensering av en del av prøvene som kommer inn. Per nå fokuserer vi på de prøvene som påvises nå. Og vi har ganske mange som påvises med covid-19 nå, så vi har mange prøver å analysere, sier Vold.

At det ble oppdaget omikron-smitte i Norge nå, kom ikke som et sjokk på helsemyndighetene. For hverken FHI eller regjeringen har hatt tro på at Norge kunne holde omikron ute.

Men FHI mener at å forsinke omikrons inntog, kan gi tid til å gi flere over 65 år en tredje dose.

– Erfaringen fra både alfa og delta er at det er vanskelig å slå ned og stoppe nye virusvarianter som kommer til landet. Det vi ønsker nå, er å forsinke innførsel av denne varianten til landet. Det er for å få mer tid til vaksinering og mer tid til å generere kunnskap om varianten, sier Vold i FHI.

– Det er fortsatt stor usikkerhet om denne varianten og derfor om dennes egenskaper, understreker hun.

Omikronfakta

  • Omikron er en mutert utgave av koronaviruset SARS-CoV-2, som kan føre til sykdommen kjent som covid-19.
  • Ble først oppdaget i Sør-Afrika og meldt til Verdens helseorganisasjon (WHO) 24. november. Første bekreftede tilfelle stammer fra en prøve tatt 9. november. Første bekreftede tilfelle i Europa stammer fra 19. november.
  • De første to tilfellene i Norge ble registrert onsdag 1. desember i Øygarden kommune.
  • Har 50 dokumenterte mutasjoner, inkludert 32 forbundet med spike-proteinet. Det er spike-proteinet som hjelper viruset å spre seg blant mennesker.
  • WHO har klassifisert varianten som «bekymringsfull», lik variantene alfa, beta, gamma og delta, og foreløpige funn tyder på økt risiko for reinfeksjon med denne varianten.
  • Folkehelseinstituttet opplyser i en risikorapport at varianten kan være mer smittsom, men at det er liten sannsynlighet for at den gir mer alvorlig sykdom.
  • Virusvarianten har flere endringer på steder som er kjent for å gi høyere motstand mot nøytraliserende antistoffer, påpeker FHI. Det er ventet flere svar om dette utover i desember.
  • I tillegg til Sør-Afrika er det registrert tilfeller av varianten i land i Asia, Afrika og Europa – blant dem Danmark, Tyskland, Storbritannia og Nederland.
  • Norge og mange andre land har innført innreiserestriksjoner fra en rekke land i sørlige Afrika.

Kilder: WHO, AFP, regjeringen

Ytterligere informasjon, tips og råd om koronaviruset: Vi minner om at Folkehelseinstituttet (FHI) har en ryddig og informativ koronavirus-temaside med nyheter, oppdaterte tall og tips og råd som du kan følge med på her.