Norges Banks representantskap kaller inn til ekstraordinært møte om ansettelsen av Tangen

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H)
Av: Marius Alvheim, Journalist   2020-04-21 10:36:18 
  Sist oppdatert 2020-04-21 10:36:20 

Det bekrefter leder av representantskapet i Norges Bank, Julie Brodtkorb til NRK. Det er vedtatt at sentralbanksjefen innkalles til å redegjøre for representantskapet i morgen klokken 10.

Representantskapets rolle er å ha tilsyn med Norges Bank og med oljefondet.

Det blir da opp til representantskapet å beslutte om det skal nedsettes gransking om saken. Den vil dreie seg om hvorvidt hovedstyret i Norges Bank gjorde en god nok jobb da de ansatte Nicolai Tangen som ny sjef for oljefondet. Det vil også se på om avtroppende sjef Yngve Slyngstad opptrådte innenfor regelverket da han deltok på det påkostede seminaret i USA.

Røe Isaksen holdt en redegjørelse om turen:

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kalte inn til en pressebriefing klokken 12 tirsdag. Isaksen holdt en redegjørelse om forholdene rundt sin deltakelse på påtroppende oljefond-sjef Nicolai Tangens omdiskuterte seminar i Philadelphia i USA november 2019. Isaksen var på den tiden næringsminister, og var allerede i USA på et annet oppdrag.

– Jeg ser vurderinger som var dårlige eller mangelfulle og må ta selvkritikk, selv om jeg ikke mente de var det den gang, sier Isaksen.

Han forteller at han vil ta opp tre ting på dagens pressemøte.

– Henvendelsen og korrespondansen mellom Tangen, arrangøren, departementet og meg. Planleggingen av reisen, og tredje de områdene jeg tar selvkritikk, åpenhet og spørsmål før konferansen, sier Isaksen.

Han fortelelr at han fikk den første invitasjonen direkte fra Tangen til sin private epost, og at han synes det hørtes interessant ut og skulle sjekke med departementet.

– Min vurdering var at dette arrangementet var relevant, sier Isaksen.

Før invitasjonen sier Isaksen at han hadde møtt Tangen to ganger tidligere.

– Jeg står på beslutningen på at dette var relevant å delta på som næringsminister, sier han.

20. januar sier Isaksen at han takket endelig ja til å delta på arrangementet.

– Det var ingen konkrete reiseplaner lagt for høsten 2019 da henvendelsen kom. Men USA et prioritert reisemål for næringsdepartementet. Ville ikke dratt ens ærende til USA for en enkelt konferanse.

I ettertid har Isaksen sagt at Næringsdepartementet nå skal betale for måltidene han spiste underveis. Departementet har fra før av dekket reise og overnatting. Isaksen har også fått kritikk for hemmelighold, og har i ettertid tatt selvkritikk på at deltakelsen burde vært ført opp i hans kalender.

– Det var ikke aktuelt å være med på dette som privatperson og som statsråd kan man ikke legge den rollen bort.

– I går tok jeg selvkritikk på to punkter. Vil legge til noe mer. Har blitt tydeligere for meg at jeg må ta selvkritikk nå som jheg har gått gjennom punktene på nytt. Jeg burde stilt flere spørsmål før konferansen. Et arrangement folk deltok i svært forskjellige roller. Noen venner, noen i forretningsforbindelser.

– Det skaper uklarthet om arrangementet og fører til betimelige spørsmål i ettertid.

Han sier han også burde vært mer åpen om deltakelsen og lagt det i kalenderen.

– Jeg var litt klønete, sier Isaksen.

Han forteller at han fulgte vanlig praksis når det gjelder reiseregninger.

– Ved en feil i departementet har de ikke betalt regningen og det har de nå ordnet opp i, sier han.

Isaksen gjentar, nok en gang, at han fortsatt står ved deltakelsen.

– Men jeg må også ta selvkritikk der jeg har hatt dårlige eller mangelfulle vurderinger.

- - - - ANNONSE - - - -