Nittedal-ordfører Hilde Thorkildsen (Ap) tiltales for grov korrupsjon

Førstestatsadvokat Esben Kyhring i Økokrim. Foto: Økokrim.

– Korrupsjon i det offentlige kan i ytterste konsekvens svekke tilliten til myndigheter og politikere, sier Kyhring i Økokrim.

Av: Sandor Dahl   2020-12-16 09:29:05 
  Sist oppdatert 2020-12-16 09:29:07 

Økokrim har tiltalt Nittedal-ordfører Hilde Thorkildsen (Ap) og en næringsdrivende i Nittedal for grov korrupsjon. Sakene mot tre personer som var siktet i saken er henlagt etter bevisets stilling.

Ifølge tiltalen var ordføreren i Nittedal involvert i kommunens behandling av saker der den næringsdrivende hadde interesser og eierskap, blant annet reguleringen og utviklingen av et nytt boligområde i Bjørnholtlia i Hakadal, skriver Økokrim i en pressemelding.

Tiltalen bygger videre på at den næringsdrivende har sørget for overføring av 125 000 kroner til et selskap deleid av ordføreren.

– Økokrim mener pengeoverføringen var uforenlig med ordførervervet og at det er tale om en utilbørlig fordel som rammes av straffelovens korrupsjonsbestemmelser, sier påtaleansvarlig i saken, førstestatsadvokat Esben Kyhring.

Den økonomiske forbindelsen mellom den næringsdrivende og ordføreren var ifølge tiltalen også i strid med etiske retningslinjer for ansatte og folkevalgte i Nittedal kommune. Ordføreren skal heller ikke ha informert kommunen om forbindelsen eller tatt opp spørsmål om hvorvidt relasjonen til den næringsdrivende kunne ha betydning for sin egen habilitet, fremkommer det av pressemeldingen.

– Korrupsjon i det offentlige kan i ytterste konsekvens svekke tilliten til myndigheter og politikere, sier Kyhring.

Siktet

I juni ble det kjent at Nittedals ordfører Hilde Thorkildsen (Ap) og tre andre var siktet for grov korrupsjon i forbindelse med en stor byggesak i kommunen. Alle har tidligere sagt seg ikke skyldig etter siktelsen og sakene mot de tre andre er henlagt.

Kommunen ble tipset om forholdene som er under etterforskning i september i fjor.

Økokrim har etterforsket om Thorkildsen mottok fordeler i bytte mot å jobbe for byggeprosjektet. Alle fire har nektet straffskyld.