Nederland: – Alkohol-fotlenke skal forhindre fylle-kriminalitet med å måle promille igjennom svetten

Folk i Nederland som er dømt for forbrytelser relatert til alkoholmisbruk, må ha på seg alkohol-fotlenke for å overvåke deres drikkevaner når regjeringen har vedtatt den nødvendige lovgivningen, melder Reuters.

Av: Kristian Eik   2020-08-31 12:23:16 
  Sist oppdatert 2020-08-31 12:30:54 

Den nye teknologien kommer fra Nederland, og er tildelt personer som er dømt for å ha begått i alkoholrus. Fotlenken kan nå bli påkrevd å ha den på seg igjennom dom.

Prøveprosjektet startet i 2017, og ordningen ble permanent innført tidligere i år i landet. Den nederlandske justisministeren Fred Grapperhaus arbeider nå for å få ordningen implementert inn i det nederlandske lovverket.

Data fra alkohol-fotlenken vil bli sendt til en sentral server en gang om dagen, noe som gir prøvetjenestemenn et klarere bilde av brukerens oppførsel enn det nåværende systemet som er avhengig av blod- eller urinprøver som gjøres to ganger i uken.

Tilsynsverge Tony Rubino strammer fotlenken rundt ankelen til kvinne, som har hatt et alkoholproblem.

Tilsynsverge Tony Rubino sjekker at fotlenken sitter riktig på og justerer «alkoholmeter» rundt kvinnes fot. Som kan måle alkoholforbruk fra svette på grunn av kontrollforbruk av mennesker som er dømt for en forbrytelse og hvis dom inkluderer et forbud mot alkoholforbruk. Foto: RTV.

Fotlenken måler svetten hennes. Det gjør den hver halvtime. Så, en gang i døgnet, sender den data over til miljøarbeideren som sjekker at hun er edru, sier Rubino til Reuters.

– I barndommen opplevde jeg traumatiske ting som jeg har prøvd å døyve med alkohol, forteller den anonyme kvinnen til nyhetsbyrået Reuters.

Hun har deltatt i et pilotprosjekt for å teste ut alkohol-lenken, som den kalles.

– Fordi overvåkingen skjer 24/7 var dette en utmerket mulighet for meg å vise at jeg ikke drikker, sier kvinnen til Reuters.

– Jeg har to flotte gutter som jeg måtte gi fra meg omsorgen for. Nå jobber jeg aktivt med meg selv for å klare å kutte ut drikkingen, sier hun.

Justisdepartementet sa til Reuters at pilotstudiene viste at 71% av deltakerne ikke drakk alkohol under testen, selv om noen fikk tilgang til alkohol.

Rundt halvparten av deltakerne sa at de ikke drakk i minst tre måneder etter at fotlenken ble tatt av.

– Fotlenken skal brukes til folk som er dømt for kriminalitet begått i beruset tilstand, forklarer Rubino.

– Klienter er kontinuerlig klar over at de har noe som måler alkoholforbruket. Det hjelper dem å holde seg borte fra alkoholmisbruk, sier tilsynsvergen til Reuters.

En av brukerene forteller at han tidligere kunne drikke to flasker vin eller en hel flaske whisky hver dag, mener at fotlenken fungerer bedre enn urinkontroller, og legger til at fotlenken er lett og diskré å ha på seg.

Det nederlandske justisdepartementet viser tall som viser at mellom 20-40% av all voldskriminalitet utføres i alkohol-rus.

Fotlenken fungerer på den måten at den måler om det er promille i blodet, uten å måle promillen noe nærmere. Den måler om det er inntatt alkohol ved å måle svette, og måler 24 timer i døgnet.

I Norge blir det politianmeldt rundt 35.000 lovbrudd i forbindelse med vold. Både utøver og offer er ofte ruspåvirket, som oftest av alkohol, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

- - - - ANNONSE - - - -