Morten (39): – Jeg satt inne for drapsforsøk – fotballen ble redningen…

For Morten Fossan Hagen (39) var det gatelaget til Notodden som ble redningen. Der kom han i form igjen. Der fant han et miljø, tilhørighet og troen på et liv uten rus. Der møtte han mennesker som trodde på ham. Foto: Fotballstiftelsen.

Historien til Morten Fossan Hagens er brutal, 20 år som kriminell og rusavhengig gjorde ham perfekt for jobben i NAV.

Av: Sandor Dahl   2021-04-11 13:08:04 
  Sist oppdatert 2021-04-11 13:08:04 

Morten var skoleflink, et stort fotballtalent og en superselger. Men da kollegene dro hjem, dro Morten på Plata for å kjøpe heroin. Han forteller om skuddepisoder, om overdoser og voldsepisoden som endte med tiltale for drapsforsøk.

Morten forteller videre om en lang, lang kamp for å forsøke å komme seg tilbake, ut av rusavhengigheten. Det klarte hann ikke før han ble tatt imot på Notoddens gatelag – og møtte et miljø og noen som trodde på ham.

I dag jobber Morten Fossan Hagen som erfaringskonsulent på NAV i Notodden – der oppdraget er å advare andre ungdom om hvor lett det kan gå galt. Og hjelpe de som sliter med noen av de samme dyrekjøpte er valgene han selv fikk svi for. 

– Jeg har vært hekta på alt det går an å være hekta på. Jeg kjenner deres verden og vet hvor vanskelig det er å slutte.

For Morten Fossan Hagen selv var det altså gatelaget til Notodden som ble redningen. Der kom han i form igjen. Der fant han et miljø, tilhørighet og troen på et liv uten rus. Der møtte han mennesker som trodde på ham.

Gatelagene gir et bedre liv for hundrevis av mennesker hver eneste uke. De timene åpner for muligheter, og blir starten på varig endring. For gatelagenes mål er ikke bare et bedre liv med mindre rus, men å skape liv å være rusfri i.

I dag er Morten en veltrent og fornøyd 39-åring. Nå planlegger han sosionomutdannelse ved siden av jobben på NAV og spill på gatelaget. Og på NAV legger de til rette for drømmekandidaten sin:

– På intervjuet spurte de om jeg hadde vært i fengsel, hvilke stoffer jeg hadde prøvd, om jeg hadde tatt en overdose. Det var check, check, check på alt, sier han.

Hør hele Mortens sterke historie i Gatelagspodden:

FAKTA:

Gatelagspodden er en podkast om livet på ekte! Gjennom Gatelagspodden ønsker organisasjonen Fotballstiftelsen å gi lytterne et spennende innblikk i livene på gatelagene.