Mann skutt og drept av politiet i Oslo: – Var i ferd med å angripe folk

Det bekrefter operasjonsleder Tore Solberg i Oslo-politiet overfor NRK tirsdag formiddag. Politiet varsler en ny oppdatering på en pressebrief klokken 12.

Det var like før klokken 9 politiet fikk melding om en truende person med kniv i området ved Thereses gate på Bislett i Oslo. En politipatrulje var på plass på stedet innen kort tid.

– På dette tidspunktet oppstår det en konfrontasjon med personen og en trusselsituasjon der det blir avfyrt skudd, opplyser operasjonsleder Solberg til NTB.

Han opplyste at personen ble truffet av skuddene og ble kjørt til Ullevål sykehus for videre behandling. Senere ble mannen altså bekreftet død.

En tjenesteperson ble også skadet i forbindelse med hendelsen. Skadeomfanget er ukjent, men tilstanden er ikke kritisk, ifølge politiet.

Aktivt til angrep

På en orientering for pressen ga innsatsleder Torgeir Brenden i Oslo-politiet flere detaljer om hendelsesforløpet.

Han sier personen aktivt forsøkte å angripe tilsynelatende tilfeldige personer med kniv i området. Mannen skal ha vært i bar overkropp, og bilder fra stedet viser at en politibil har skader i fronten etter å ha kollidert med en bygning.

– Politiet har forsøkt å kjøre ham ned da han var i ferd med å forsøke å knivstikke en person. Han gikk da aktivt til angrep på politiet med kniv. Vi oppfatter at gjerningspersonen aktivt har forsøkt å komme seg inn i politibilen, sier Brenden.

Han sier politiet oppfattet situasjonen som en pågående særdeles alvorlig voldshandling, som de gjorde alt i sin makt for å stanse.

– I forbindelse med pågripelsen ble en tjenesteperson skadet. Vedkommende er ikke kritisk skadet, utover det har jeg ikke oversikt, sier Brenden.

Leter etter flere skadede

Ifølge Brenden er det ingenting pr. nå som tilsier at det er flere gjerningspersoner.

Politiet har ennå ikke full oversikt over hva som skjedde i forkant av konfrontasjonen med gjerningspersonen. Derfor leter de etter flere eventuelle skadede.

– Det vi vet er at han var i ferd med å angripe personer på gaten da politiet kom. Vi har ikke bekreftet identiteten til vedkommende, dette er noe vi jobber med nå, sier Brenden.

Det er fortsatt mange patruljer i området, som er sperret av. Politiet tror det vil ta noe tid før området vil gjenåpnes for trafikk.

Justisministeren orientert

Det var Nettavisen som først meldte at en mann ble skutt av politiet. Bilder fra Thereses gate på Bislett viser stort politioppbud og flere ambulanser.

Politidirektoratet har beordret midlertidig bevæpning av politiet i hele landet etter det de beskriver som den «alvorlige hendelsen» på Bislett.

Justisdepartementet opplyser at justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) er informert om hendelsen på Bislett i Oslo.

Også Spesialenheten for politisaker er varslet om hendelsen.

– Spesialenheten har iverksatt obligatorisk etterforskning selv om det ikke er grunn til mistanke om at det har skjedd en straffbar handling, skriver de på sine nettsider.

Seniorrådgiver Annett Aamodt i PST bekrefter overfor Avisa Oslo at også de er orientert. Hun vil ikke gi ytterligere kommentarer nå.