LEDER: Koronafaren er ikke over – Alle være seg sitt ansvar bevisst

Smitten stiger andre steder i landet. Vi må minne hverandre på å holde avstand: – Alle være seg sitt ansvar bevisst…

Av: Avisa-Vest   2020-10-11 11:06:17 
  Sist oppdatert 2021-02-26 13:13:15 
Dette er en leder. Lederartikkelen uttrykker Avisa-Vest publisistiske mening.

Koronasmitten er ikke under kontroll. Plutselig er det flere lokalutbrudd i flere kommuner rundt om i landet vårt. Næringslivet har fått bedre oversikt over situasjonen framover. Men for mange bedrifter ser det fortsatt mørkt ut. Flybransjen må regne med mindre flyginger ut 2020. Vi reiser mye mindre som følge av koronasituasjonen.

Selv om smittesituasjonen i Norge fortsatt er under kontroll, ser bildet helt annerledes ut i resten av verden. Både i Europa og USA er de daglige smittetallene skyhøye i enkelte områder.

Det er likevel kort vei til det kan snu igjen her hjemme. Vi er mer sammen med andre, både på fester, arrangementer etc. Snart blir det også for kaldt til å være sammen ute, når vinteren melder sin ankomst, vil flere trekke inn og da vil faren for å bli smittet øke betraktelig igjen.

– Så derfor må alle være seg sitt ansvar bevisst, og følge anbefalte smittevernrutiner.

– Det er viktig å forstå at den lave spredningen av koronaviruset i Norge skyldes at myndighetene innførte svært strenge tiltak og at befolkningen fulgte rådene. Men den gradvise gjenåpningen av samfunnet gjør at vi må være forberedt på økning enkelte steder. Dette vil bli fulgt opp med sporing av nærkontakt og isolering. Dette er uhyre viktig at alle tar på alvor.

Vi vasker fortsatt hender, holder avstand og vi bruker munnbind på vei til jobb. Svært mange jobber fortsatt fra hjemmekontor, slik de har gjort siden mars, mens vi venter på en vaksine. Men hva skjer når den kommer?

Håpet er at en vaksine kan redde oss, den er lovet å komme neste år. Når vet vi ikke, vaksine er et slags «vidundermiddel». Vaksiner har nesten utryddet sykdommer som polio. Vaksinasjon mot barnesykdommer beskytter de små mot alvorlige og dødelige sykdommer. Når vaksinen kommer til Norge, blir det en rekkefølge for hvem som skal få først. Det vil også ta tid å vaksinere hele verden.

Helseminister Bent Høie (H) har tidligere sagt på flere koronapressekonferanser at pandemien ikke over før den er over i alle land.

– Vi kan ikke senke skuldrene før det skjer. Denne pandemien har lært oss at vår trygghet er avhengig av andres trygghet, sa Høie.

– Jeg vet at mange synes det er litt tungt nå, men hver eneste dag høster vi nye erfaringer og lærer mer. Hver eneste dag blir vi litt bedre på testing og smittesporing. Hver dag finner det sted arbeid som kan føre oss nærmere en virkningsfull vaksine, sa helseministeren.

- - - - ANNONSE - - - -