Kronprinsparet på digitalt besøk til LHL-sykehuset på Gardermoen.

Tom, Trine og Kjell-Olav har alle slitt med senskader etter koronaviruset: Foto: Kongehuset.

Kronprins Håkon og kronprinsesse Mette-Marit, var denne uken på digitalt besøk til LHL-sykehuset Gardermoen, opplyser Kongehuset på sine nettsider.

Av: Sandra Andersen   2021-01-28 14:21:44 
  Sist oppdatert 2021-01-28 14:27:23 

Landsforeningen for Hjerte og Lungesyke (LHL) har siden mai 2020 tilbudt spesialisert rehabilitering av koronapasienter på LHL-sykehuset på Gardermoen. Kronprinsparet fikk først treffe to av fagpersonene som kunne fortelle om hvordan de jobber med koronapasienter og hvilke utfordringer de ser for seg at vil dukke opp i tiden fremover, da de forventer at pasientgruppen vil vokse.

– Vi ser gjennom vår egen oppfølging av covid-19 rehabiliteringspasienter at mange sliter med funksjonstap og senvirkninger i lang tid, også når vi nærmer oss ett år etter at de ble syke. Pasientene kan trenge hjelp fra alt til å snu seg i senga til å lære å pusse tennene på nytt, men når de går ut døra hos oss så bærer de kofferten sin selv, sa Nils Henrik Holmedahl, medisinsk ansvarlig for rehabiliteringen ved LHL-sykehuset Gardermoen under det digitale møtet, skriver Kongehuset i meldingen som er lagt ut på deres nettsider.

– Det har vært skummelt, men spennende, kunne spesialfysioterapeut Silje Ask Solbakken fortelle om det å jobbe med en sykdom de ikke visste veldig mye om.

Var på respirator i flere dager

Under det digitale besøket fikk Kronprinsparet også møte tre pasienter som har vært syke med koronaviruset tidlig i 2020. De sliter fremdeles, snart ett år senere, med ettervirkninger etter sykdommen. Tom og Kjell-Olav var blant de første som ble syke i Norge, og de havnet begge på respirator i henholdsvis ni og åtte dager.

Trine derimot holdt seg hjemme gjennom hele sykdomsforløpet og måtte flere ganger ha besøk av legevakten. I dag er hun fremdeles merkbar hes når hun snakker. Alle tre kunne fortelle om lange rehabiliteringsperioder og behovet for å bygge opp igjen kroppen fysisk. De kunne også fortelle om problemer med hukommelse, hodepine og utmattelse.

– Jeg pleier å si at det var tøft å være syk, men tiden etterpå er mye tøffere, sa Trine Skorpen. 

I dag sitter alle tre i arbeidsutvalget for interessegruppen for Covid-19-pasienter i Norge. Denne ble opprettet av Landsforeningen for Hjerte og Lungesyke (LHL) i november 2020.

- - - - ANNONSE - - - -