Minnesmarkering på Utøya:

Kronprins Håkon: – Det er sterkt å være sammen med dere her i dag!

Prinsesse Alexandra bruker et hvitt lommetørkle for å tørke bort tårer. Prinsessen er tydelig beveget etter talene under minnemarkeringen på Utøya der hun sitter mellom foreldrene sine, kronprinsesse Mette-Marit og Kronprins Haakon. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

På tiårsmarkeringen av terrorangrepet. Sammen med de overlevende og pårørende holdt Kronprins Haakon en gripende tale.

– For det skjedde akkurat her. På denne dagen for ti år siden, mistet vi 69 uerstattelige mennesker. Øya var full av ungdommer på sommerleir. Voksne som bisto og passet på. Og så ble døtre og sønner, brødre og søstre, foreldre, ektefeller, kjærester og venner ofre i et nøye planlagt terrorangrep.

Angrep på demokratiet 

Videre snakker Kronprinsen om at terrorangrepene var et angrep på våre grunnleggende fellesverdier som det norske demokratiet, ytringsfrihet og det frie, tillitsbaserte samfunnet.

Han viser videre til at historiene fra de overlevende og pårørende, som beskriver ubeskrivelig redsel – men også om omsorg og heltemot, har vært både vondt og sterkt å høre.

– I dagene etter terroren traff vi noen av dere overlevende og pårørende. Vi møtte fortvilelsen og sjokket. Mange hadde en følelse av at dette ikke kunne være virkelig. Det var for vondt. For vanskelig. Det føltes som det ikke var til å bære. Ikke til å fatte.

– Heldigvis er det likevel flere av dere overlevende og etterlatte som forteller at det tross alt går bra med dere. Samtidig vet jeg at mange fortsatt sliter med store fysiske og psykiske utfordringer.

– Vi må tørre å snakke om det som skjedde selv om det er ubehagelig, fortsetter han.

 Han sier han er redd for at samfunnet ikke har vært flinke nok til å lytte og gi plass til alle følelsene, alle traumene denne dagen har gitt.

– Jeg håper at denne tiårsmarkeringen kan hjelpe oss til å finne de rette ordene, det rette språket, sånn at vi kan komme videre.

– Og i det vi minnes de 77 menneskene som ble drept her på Utøya og i Regjeringskvartalet, vet vi at de vil bli husket – for de lever videre i minnene våre, avslutter han.

AUF-leder: – For ti år siden så reiste vi over til Utøya for å forandre veden

Andre som også holdt tale var AUFs leder Astrid W.E. Hoem.

– For ti år siden så reiste vi over til Utøya for å forandre veden. Men så ble vår verden endret for alltid, sa hun.

– Liv ble tatt da det fortsatt var så mye igjen.

Kanskje hadde de nettopp fullført fagbrevet, startet på studiene eller skulle snart få sitt første kyss, sier Hoem tydelig rørt.

Hun må ta en pause, før hun fortsetter: 

– De lever videre i våre hjerter. Drømmen de bar på vil alltid leve med oss. Blant oss finner vi dem som bærer med seg sporene som ikke alle ser, bærer med seg historiene om bestevennen som ikke lenger er her, eller kjærligheten som ikke ble noe mer.

– Jeg vet at det fortsatt er tøff.

Hun adresserer videre tankegodset bak terrorhandlingene.

– Den livsfarlige rasismen og høyreekstremismen lever blant oss. Hat har drept før, og hat kan drepe igjen.

– Når du føler deg aleine så skal vi stå sammen med deg. Når rasistene hater, så skal vi kjempe hardere. Når noen vil splitte, da skal vi samle oss sammen.