Koronautbrudd på Hurtigrutens MS Roald Amundsen: – To personer innlagt på UNN, 200 passasjerer koronatestes

Hurtigruten MS Roald Amundsen. Foto: Hurtigruten.

TROMSØ: (Avisa-Vest) – To besetningsmedlemmer på Hurtigrutens ekspedisjonsskip MS Roald Amundsen har testet positivt for covid-19.

Av: Sandor Dahl   2020-07-31 12:08:10 
  Sist oppdatert 2020-08-01 18:45:35 

Skipet ligger ved kai i Tromsø, og det er ingen gjester om bord, opplyser Hurtigruten i en pressemelding fredag klokka 13:30.

De to besetningsmedlemmene ble isolert for flere dager siden på grunn av annen sykdom, uten symptomer på covid-19. Da skipet ankom Tromsø natt til fredag ble likevel begge rutinemessig testet, opplyser rederiet.

To fra besetningen innlagt på sykehus

De to besetningsmedlemmene er nå innlagt på Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN).

Skipet er nå isolert, og alle de 160 besetningsmedlemmene om bord vil bli testet, opplyser Hurtigruten videre.

– Sikkerheten til våre gjester og ansatte er Hurtigrutens viktigste prioritet. Vi har god og løpende kontakt med Folkehelseinstituttet (FHI), Tromsø kommune, UNN og andre ressurser både lokalt og nasjonalt, sier kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i Hurtigruten.

Skipet skulle seilt til Svalbard fredag ettermiddag. Dette cruiset blir avlyst. Den neste reisen med skipet er ikke planlagt før i begynnelsen av september.

Selskapet vil nå kontakte passasjerene som tidligere har vært om bord skipet.

– Vi tar kontakt med alle gjester som var om bord på skipets siste seilinger for å gi dem informasjon og videreformidle myndighetenes råd, sier Ege videre.

Samtidig oppfordrer selskapet alle gjester til å ta kontakt med lokalt helsevesen dersom de får symptomer på viruset.

– Sikkerheten til våre gjester og ansatte er Hurtigrutens viktigste prioritet. Derfor innførte vi allerede i januar strenge prosedyrer for å begrense risiko for smitte om bord på våre skip. Våre smittevernregler er på flere områder er strengere enn myndighetenes anbefalinger. Vi har blant annet redusert kapasiteten betraktelig om bord på skipene for å tilrettelegge for sosial distansering, endret matkonsepter og hyppig desinfisering av fellesområder, sier kommunikasjonssjefen.

Skipet dro fra Tromsø til Svalbard 17. juli i år, men er nå returnert og ligger til kai i Tromsø, ifølge avisen Nordlys har skipet hatt over 200 passasjerer om bord.

– Vi har satt krisestab fra kokken 12 etter utbrudd på Roald Amundsen. Vi stiller alle våre ressurser overfor hurtigruten til rådighet med testing, smittesporing også videre. Vi er også i kontakt med Hurtigruten om videre tiltak. Det viser at det er skjørt. Og vi må holde avstand, vaske hender og hoste i armkroken, sier ordfører Gunnar Wilhelmsen til Nordlys.

UNN vi er fortsatt i Grønn beredskap

Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) bekrefter at de har mottatt besetningsmedlemmene, og opplyser om at sykehuset fortsatt er i grønn beredskap.

– De to er utenlandske statsborgere. Av hensyn til personvern gis det ikke ytterligere informasjon om pasientenes tilstand eller identitet, skriver sykehuset i en pressemelding.

UNN opplyser om at det er de første koronasmittede pasientene som har blitt innlagt ved sykehuset siden 5. juni.