Konsernsjef i Norwegian etter støtte-nei: – Føltes som en knyttneve i magen

Nærings- og fiskeridepartementet sa mandag nei til at Norwegian får mer i støtte. Flyselskapet har bedt regjeringen om flere milliarder i støtte, skrev departementet i en pressemelding mandag morgen.

Av: Sandra Andersen   2020-11-09 09:48:57 
  Sist oppdatert 2020-11-09 09:48:59 

– Vi mener at statens hovedhensyn om et tilstrekkelig tilbud og en sunn konkurranse i luftfarten også framover vil bli ivaretatt i det norske luftfartsmarkedet, sier næringsminister Iselin Nybø (V) i meldingen.

Under en pressebrifing mandag morgen sier samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) at han håper Norwegian blir med videre.

– De har vist en egen evne til å overleve tidligere. Staten stiller opp, men det må også selskapet, aksjonærer og långivere gjøre, sier Hareide på pressebrifingen mandag morgen.

– Norwegian har bedt om økonomisk støtte i milliardklassen, og regjeringen har vurdert at det i denne situasjonen ikke er en forsvarlig bruk av fellesskapets midler, sier Nybø.

Hun mener at slik støtte vil også kunne være konkurransevridende.

– Aktørene i norsk luftfart kan også trekke på mange av de andre generelle ordningene vi har lagt fram, sier næringsministeren.

Norwegian slår alarm

– At regjeringen nå har besluttet å ikke gi Norwegian ytterligere likviditetsstøtte, er svært skuffende og oppleves som en skikkelig knyttneve i magen for alle i hele Norwegian som har kjempet for selskapet og i ei tid da våre konkurrenter mottar tosifrede milliardbeløp fra sine lands myndigheter, sier Norwegians konsernsjef Jacob Schram.

– Det er ingen tvil om at vi er svært skuffet, sier sier Schram under pressekonferansen mandag formiddag.

– Det alene skulle tilsi at fortsatt støtte til selskapet ville vært en samfunnsøkonomisk lønnsom investering. Hvordan man kan lande på en annen konklusjon, er for meg vanskelig å forstå, sier Schram.

På spørsmål fra salen om hvor stor konkursrisiko Norwegian står i nå svarer Schram at «han utelukker ingenting nå». Det gjelder blant annet når det gjelder oppsigelser og permitteringer.