Johaug tildelt Egebergs Ærespris for 2020

Beitostølen 20201121. Therese Johaug vinner 10 km klassisk for kvinner på Beitostølen Foto: Terje Pedersen / NTB
Therese Johaug går inn i rekken av store idrettsprofiler som har blitt tildelt Egebergs Ærespris. Foto: Terje Pedersen / NTB.

En rørt Therese Johaug ble fredag tildelt Egeberg Ærespris til tross for at hun tidligere har vært utestengt for brudd på dopingbestemmelsene.

Av: NTB   2020-12-04 09:44:25 
  Sist oppdatert 2020-12-04 09:45:13 

– Det er en pris jeg setter utrolig stor pris på. Det er noe av det største du kan få i norsk i idrett. At komiteen har valgt meg, setter jeg virkelig stor pris på, sier Johaug til NTB etter at hun mottok hederen i forbindelse med norgescupen på Sjusjøen.

Johaug får prisen for sine prestasjoner på internasjonalt toppnivå i langrenn og på nasjonalt toppnivå i friidrett. I tillegg til dette skal en kandidat også oppfylle kravet om å være en god rollemodell for idretten.

Kontroversielt

Det er på dette punktet det har vært diskutert om Johaug fortjener prisen ettersom hun tidligere har vært utestengt for brudd på det internasjonale dopingreglementet.

Komiteen bak Egebergs Ærespris påpeker i begrunnelsen at Johaug ikke er dømt for å ha prøvd å jukse.

– Johaug er verken tiltalt eller dømt for forsøk på juks, hun er tiltalt og dømt for brudd på dopingreglementets krav til aktsomhet fra utøveren. Komiteen mener imidlertid at uaktsomheten alene ikke kan diskvalifisere Johaug som en god rollemodell, skriver den.

– Jeg setter stor pris på at de ser at det er forskjell på å gjøre ting bevist og ubevisst, sier Johaug, som likevel er klar på at diskusjonen om dopingutestengelsen ikke var til å komme unna.

– Jeg har fokusert på prestasjonene i sporet, og så er det ikke jeg som har bestemt at jeg skal få denne prisen, legger hun til.

Jubel i skiforbundet

Det var Norges Skiforbund som nominerte Johaug til prisen for hennes prestasjoner i 2019, da hun både ble verdensmester i langrenn og vant NM-gull i terrengløp.

– Johaug er alltid blid og positiv og bidrar med sin kunnskap og kompetanse inn i den norske langrennssporten. Norges Skiforbund mener Johaug er et forbilde både nasjonalt og internasjonalt, samt at hun er en god ambassadør for skisporten generelt og langrennssporten spesielt, skriver de i begrunnelsen.

Skipresident Erik Røste er glad for at Johaug fikk den prestisjetunge prisen.

– Dette har virkelig Therese fortjent. En rå idrettsutøver med enorm treningsvilje og mental styrke, som gir resultater både i skiløypa og på friidrettsbanen. En utøver som viser vei for unge idrettstalenter med sin åpenbare glede over å trene og konkurrere. Therese er en unik utøver. Gratulerer så mye, sier Røste til NTB.

Det er komiteen for Egebergs Ærespris som vurderer de innkomne nominasjonene fra idrettens egne organisasjonsledd. Komiteen består av Børre Rognlien (leder), Odd-Roar Thorsen og Brit Pettersen Tofte.

Begrunnelse

I sin begrunnelse skriver juryen følgende om Johaug:

– Johaug er alltid blid og positiv, og bidrar med sin kunnskap og kompetanse inn i den norske langrennssporten. Norges Skiforbund mener Johaug er et forbilde både nasjonalt og internasjonalt, samt at hun er en god ambassadør for skisporten generelt og langrennssporten spesielt. I tillegg er Johaug engasjert i ulike stiftelser som Vi-stiftelsen, Right to Play og Aktiv mot kreft.

– Johaug var utestengt fra all idrett i perioden 18. oktober 2016 til 19. april 2018 (18 måneder) grunnet brudd på dopingreglementet. Komiteen har vurdert sak og konklusjon fra CAS. Hvis Johaug hadde vært dømt for doping i betydningen av å ha forsøkt å jukse seg til bedre prestasjoner, ville hun ikke vært aktuell for Egebergs Ærespris. Johaug er imidlertid verken tiltalt eller dømt for forsøk på juks, hun er tiltalt og dømt for brudd på dopingreglementets krav til aktsomhet fra utøveren. Dette er et krav som må ligge på utøveren. Komiteen mener imidlertid at uaktsomheten alene ikke kan diskvalifisere Johaug som en god rollemodell. Det er avgjørende og prinsipiell forskjell på uaktsomhet og handling med forsett.

– Johaugs holdninger og treningsarbeid, både under og etter utestengelsen, viser at hun har en stor kjærlighet til idretten. Hun omtales gjerne som «krumtappen» og forbildet i kvinnelandslaget i langrenn. Hun er skiløperen som går foran og setter standarden for internasjonal kvinnelangrenn, samtidig som hun er en aktiv og stolt ambassadør for sin klubb, Nansen IL.

En enstemmig jury legger følgende til grunne, ifølge pressemeldingen:

1. «Johaug hadde sitt internasjonale gjennombrudd under verdensmesterskapet på ski i Sapporo i 2007. Siden 2007 har Johaug tilhørt den ypperste verdenseliten og hatt en rekke internasjonale topplasseringer i langrenn. Hun har tre olympiske medaljer, 10 gull i VM og vunnet Tour de Ski tre ganger. Hun har vunnet 14 NM-gull (senior), samt flere sølv- og bronsemedaljer i både internasjonale og nasjonale mesterskap. Johaug har i tillegg blitt tildelt tre priser på Idrettsgallaen: Årets navn (2012) og Årets kvinnelige utøver (2016 og 2020)».

2. «Johaug dokumenterte i 2019 at hun også er en meget god friidrettsutøver, med NM-gull både på 10 000 meter baneløp og i terrengløp».

3. «Prestasjonene skjedde samme år som hun ble verdensmester på ski. Tre ganger individuell verdensmester på ski og to ganger norgesmester i friidrett i samme sesong (2019) er en prestasjon som skiller seg ut også blant vinnerne av Egebergs Ærespris. I 2020 løp hun 10 000 meter på bane på 31.40.67, som er under VM-kravet».

4. «Ett av kriteriene for å bli tildelt Kammerherre Egebergs Ærespris er at kandidaten også skal være en god rollemodell for idrettens verdier».

Egebergs ærespris har en 100 år lang historie som en av norsk idretts mest ettertraktede utmerkelser.

- - - - ANNONSE - - - -