Husa: – 59 personer satt i karantene etter smitte i hjemmetjenesten

Helsebyråd Beate Husa (KrF) under tirsdags digitale pressebrief. Foto: Skjermdump Bergen kommune.

Tirsdag ettermiddag holdt Bergen kommune en pressebrief angående koronasituasjonen.

Av: Sandor Dahl   2021-02-16 14:27:05 
  Sist oppdatert 2021-02-16 14:27:06 

– Vi har tre tilfeller som vi ikke kjenner smitteveien til og dette ser vi på som bekymringsfullt, sier helsebyråd Beate Husa (KrF).

– Per nå er 59 personer i karantene etter at en person er bekreftet smittet med den sørafrikanske virusvarianten i hjemmetjenesten. Det er 27 tjenestemottakere og 32 ansatte, opplyser Husa.

– Ytterligere en ansatt er smittet av covid-19, bekrefter hun.

Helsebyråden sier at man regner med at alle som er smittet i forbindelse med dette utbruddet, har den sørafrikanske varianten. Dette er ikke bekreftet ennå.

– Vi får stadig mer kunnskap om variantene, og det er ikke grunnlag for å si at den er farligere, men de er mer smittsomme og sprer seg raskere, sier Husa.

Sterke virkemidler

– Over halvparten av tilfeller med sørafrikanske mutant er funnet i Bergen. Dette viser at Bergen er i en særstilling i Norge. Samtidig som vi har lave smittetall, meldes det mange tilfeller av muterte virus, sier helsebyråden.

– Vi har tre sterke virkemidler: TISK  «Testing, Isolering, Smittesporing og Karantene», regjeringens forskrift og vår egen forskrift for byggeplasser, sier Husa.

Når det gjelder de strenge smittevernstiltakene sier Husa følgende:

– Det er for tidlig nå å si om det skal gjøres endringer i tiltakene i Bergen. Byrådet skal i møte med Statsforvalteren torsdag for å gi sine råd om de forsterkede tiltakene bør fortsette. Tiltakene som nå gjelder, gjelder ut denne uken til syvende sist er det regjeringen som bestemmer det.

Bekymringsfullt

Det er registrert åtte nye koronasmittede i Bergen det siste døgnet, hvorav én er importsmitte, fem er nærkontakter og to har ukjent eller usikker smittevei. De smittede er i alderen 6-69 år.

Smittevernoverlege i byen Frank van Betten sa dette om situasjonen tidligere tirsdag:

– Det er uansett bekymringsfullt med så mange nye tilfeller med mutert virus. Tilfellene med det sør-afrikanske viruset er knyttet til allerede kjente klynger, mens for to av tilfellene med britisk virus har vi ennå ikke funnet tilknytning til en kjent klynge. Vi jobber videre med smittesporing for å finne ut av smitteveiene for disse. 

- - - - ANNONSE - - - -