Høie: – Vi har i grunnen bare én oppgave – å stoppe smittespredningen i Norge

Regjeringen holder pressekonferanse om koronatiltakene som gjelder fra og med onsdag.

Av: Sandor Dahl   2020-10-28 13:31:36 
  Sist oppdatert 2020-10-28 13:34:23 

Vi må gjøre det vi kan for å hindre en ny bølge. Antallet personer man har kontakt med, må begrenses i tiden framover. Dette fordi de fleste smittetilfeller skjer når man møter kjente og familie, sier helseminister Bent Høie (H) på en pressekonferanse onsdag.

– Vi har hatt 150 små og store smitteutbrudd i Norge siden august. Vi vet ikke hvor det neste kommer. Det kan starte i en kommune hvor det ikke har skjedd smittetilfeller på flere måneder, sier Høie, og legger til:

– Viruset er like farlig og smittsomt som i mars. Det er bare én ting som kan stoppe det nå, at vi hindrer overføring fra ett menneske til et annet.

Helseministeren oppsummerer reglene som gjelder i tiden fremover:
– Hold en meters avstand
– Hold deg hjemme hvis du er syk
– Vask hendene
– Begrens antallet mennesker du møter til et minimum

Guldvog: – Vi har snakket om dette lenge

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier det å holde avstand og begrense antall personer man har kontakt med, vil ha stor effekt med tanke på å presse smittetallet ned.

– Vi har snakket om dette lenge. Hjemme hos folk anbefaler vi at man har maksimalt fem gjester. Er alle fra samme husstand, kan flere møtes. Det betyr at to familier med mange barn kan møtes, sier Guldvog.

Han fortsetter med at man på offentlige arrangementer med fastmonterte seter, kan 200 personer være innendørs. I Oslo er tallet imidlertid 50. Utendørs er samme tall 600 personer delt i tre grupper. Innenfor gruppene gjelder énmetersregelen.

Om arbeidsreiser og innskjerpinger sier Guldvog følgende:

– Fra lørdag gjelder en karantene på ti dager dersom man kommer fra et av de røde landene i Europa. Man kan ikke begynne å jobbe før det har gått ti dager, sier Guldvog.

FHI: – Vi har ikke tilstrekkelig oversikt over importsmitte

Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg orienterer om at smittetallene den siste tiden har vært urovekkende. Foreløpige tall fra FHI viser at Norge nå har registrert det nest høyeste antallet smittede i løpet av ei uke noensinne.

– Vi har ikke tilstrekkelig oversikt over importsmitte. Vi ser også en stigende trend i sykehusinnleggelser. 31 innleggelser i uke 43 er det høyeste siden i vår, sier Stoltenberg.

- - - - ANNONSE - - - -