Her er branningeniørens fem råd for en tryggere jul

Sigbjørn Syr er varabrannsjef og opptatt av trygge hjem og forebygging mot brannskader.

– Brann- og redningsetaten har dessverre mye å gjøre i jula, forteller branningeniør/varabrannsjef i Senja kommune Sigbjørn Syr. Sjekk hvordan du sikrer hjemmet ditt under.

Av: Sandra Andersen   2020-12-03 11:49:12 
  Sist oppdatert 2020-12-03 11:51:29 

51 prosent av alle boligbranner starter på kjøkkenet viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). I følge Norsk brannvernforening var matlaging den største årsaken til brann i bolig i 2017.

Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon organiserer mange av landets branningeniører. Syr har formidlet sine råd igjennom dem i en pressemelding.

– Ikke stek en Grandiosa eller annen mat etter julebord eller en sen kveld på byen, ta deg heller en brødskive, oppfordrer Syr.

– Når du holder på med julebaksten er det kanskje lett å glemme at fett og smult på komfyrplata er farlig, sier branningeniøren.

– Dersom det brenner i smult, må du slukke brannen med et lokk eller brannteppe, ikke med vann eller pulver, advarer Syr.

Branningeniørens fem råd

  1. Ikke fikle med gamle lyslenker og adventsstaker – kast og kjøp nytt
  2. Når utepynten og lysene ute skal på plass, så sjekk at skjøteledninger og materiell er godkjent for utebruk
  3. Matlaging var den største årsaken til brann i bolig i 2017 og er fortsatt på topp – ikke stek mat etter en sen kveld på byen, ta deg heller en brødskive
  4. Ta en ekstra sjekk i sikringsskapet og skru til sikringene. Sikringene kan løsne i løpet av året, og da er det en risiko for brann i sikringsskapet.
  5. Kontroller at slukkemidlene dine (brannteppe, brannslukker etc.) er i orden, og husk at vann også kan benyttes til å slukke brann i elektriske installasjoner – rent vann leder ikke strøm. 

Sjekk røykvarsler og slokkeutstyr

Per november har 41 personer omkommet i brann i 2020. I snitt omkommer 61 personer i brann hvert år og over 80 prosent av disse har omkommet i boligbrann viser tall fra DSB.

– Vi kommer ikke fra at desember er måneden med flest husbranner. Orienter deg om rømningsveier og ha brannøvelse hjemme for å være mer forberedt på hva du skal gjøre ved en eventuell brann. Vit hvor du har brannslukningsapparat og vit hvordan de fungerer og at de fungerer, sier branningeniøren.

– Når utepynten og lysene skal på plass, så sjekk at skjøteledninger og materiell er godkjent for utebruk. Kast gamle lyslenker og adventsstaker eller annen elektronisk julepynt som begynner å bli slitt – kjøp nytt. Når utepynten og lysene skal på plass, sjekk at skjøteledninger og materiell er godkjent for bruk utendørs. Ikke alle lys er godkjent for dette, forteller branningeniør/varabrannsjef i Senja kommune Sigbjørn Syr.

– Enkelt slukkeutstyr bør være lett tilgjengelig, som slukkespray, pulver- eller skumapparat. Man kan også ha brannslange eller brannteppe. Det viktigste er at man har noe som fungerer, og at alle i huset vet hvordan de bruker utstyret, sier han.

– Det er flere ting du bør gjøre for å sikre at røykvarsleren virker og at du skal være sikker om en brann skulle oppstå. Du bør tenke på plassering, antall enheter, batteri og ikke minst vedlikehold. Dette er noe mange ofte glemmer. Man anbefaler at du sjekker testknappen én gang i måneden. Hvis du sjekker med røykstikker en gang i halvåret så får du bekreftet at ikke bare testknappen virker, men også at røykvarsleren slår ut på nettopp røyk, sier Syr.

- - - - ANNONSE - - - -