– Har slått ned terrengbrannen på Sotra: De evakuerte får dra hjem igjen

BRANN: Skogbrannen på Sotra har blusset opp igjen onsdag. I 14.40-tiden måtte brannvesenet tilkalle helikopterhjelp og politiet begynte å evakuere boliger.

Nesten 200 personer ble evakuert etter gressbrannen i Øygarden i Vestland. I kveld ble det klart at de evakuerte får dra hjem.

Siste kl. 19:45:

Politiet har nå konkludert med at evakueringen etter brannen i Spjeldsfjellet kan oppheves. Det opplyser Øygarden kommune i en pressemelding.

– Jeg er glad for at de evakuerte kan komme tilbake til hjemmene sine. Det er gjort en flott innsats fra redningsmannskapene også denne gangen, sier ordførar Tom Georg Indrevik (H) i pressemeldingen.

Kommunen opplyser videre at det er registrert røyk fra ulike områder, men ikke åpne flammer.

Storutrykning

Litt etter klokken 14 onsdag ettermiddag fikk brannvesenet melding om brann i gress og lyng flere steder ved Spjeld og Fjæreidpollen på Sotra, der det var storbrann i forrige uke.

– Det er en kraftig røykutvikling. Vi har bedt om bistand fra brannhelikopter, som kommer fra Sauda sier vaktkommandør Christer Skei ved 110-sentralen Vest.

Området blir ifølge politiet evakuert. 

– Det kommer røyk flere steder i terrenget. Vinden er et utfordring for slukkingsarbeidet og også årsak i at brannen sprer seg, sier Skei.

Han forteller videre at vinden også gjør det vanskelig for dem å konkludere i omfanget av oppblussingen.

– Brannen er nå i området ved Spjeld. Der har det tatt seg opp igjen i terrenget. Vi har flere enheter i området. Alle enheter fra Øygarden brann og redning er i arbeid, og vi har bedt om bistand to andre stasjoner. Totalt er fem stasjoner involvert. I tillegg har de bedt om bistand fra drone. Vindretningen går retning nord/nord-øst, sier vaktkomanndøren.

HELIKOPTER: Skogbrannhelikopter er på plass og jobber nå aktivt på brannstedet med og slå ned brannen.

Ifølge Yr er det lett bris fra sør med vindkast opp mot 12 sekundmeter i området.

I forrige uke ble over 500 personer evakuert da en omfattende brann rammet Sotra.

– Innsatsen kommer til å foregå hardt og tungt utover, men vi har foreløpig god kontroll, forteller vakthavende brannsjef i Øygarden brann og redning, Jarl Martin Hestad på en pressekonferanse klokken 17.

– Vi har hatt en gjenoppblussing av brannen. Den startet med vindeskalering. Vi bruker nå helikopter og inntil åtte brannstasjoner er på vei ut med cirka 40 brannmannskaper. Vi har hatt en pågående brann siden forrige torsdag, men med videre tørke og vindøkning har det blusset opp igjen, sier Hestad.

Og legger til:

– Vi holder tett kontakt med meteorologene. Jeg er er mest redd for at brannen skal spre seg mot hus, men foreløpig er ikke dette er alternativ.

 Vaktkommandør Helge Lund ved 110-sentralen Vest opplyser til Avisa-Vest ved 17.20-tiden:

– Vi får bistand fra flere nabokommuner, vi har nå straks to helikopter i sving. Brann truet ytterligere et boligfelt i Vestsidevegen på Kårtveit. Men der er det nå kontroll på flammene. Vi har god oversikt over situasjonen rundt brannområdet.

Skogbrannen befinner seg på Spjeldsfjellet på Sotra – i samme område hvor det brant kraftig forrige uke. Personer som er bosatt i området, er evakuert.

Politiet melder at det nå er 137 personar som har meldt seg på evakueringssenteret på Sotra.

I tillegg har 60 personar ringt inn og meldt seg som evakuerte.

Det er så langt ikke meldt om skadde personer.

Politiet: – Stor spredningsfare

Operasjonsleder Knut Dahl-Michelsen i Vest politidistrikt sier at det er et spredningspotensial for at det kan bli en større brann.

– Vi håper å slå det ned før det blir en like stor brann som sist. Brannen truer ikke bebyggelse nå. Det er et uoversiktlig landskap. Det brenner og det blåser. Det er ingen god kombinasjon, sier Dahl-Michelsen.

Åpner evakueringssenter

Øygarden kommune skriver i en pressemelding at de har gjenåpnet evakueringssenteret i Ågotneshallen etter oppblussingen i ettermiddag.

– Det er satt kommunal kriseledelse. Det er fare for at brannen sprer seg, og det er sendt ut varsel om evakuering av beboere i området. Barna som er på SFO på Knappskog og skal hjem, må hentes av foreldrene.

Oppdateres!