Frps helsepolitisk talsperson: ikke last ned smittestopp-appen

Åshild Bruun-Gundersen, som er Frps helsepolitiske talsperson, er blant flere som er skeptisk til appen Smittestopp. På dagens pressekonferanse kom det frem at undersøkelser viser at 16% av spurte er skeptisk til appen, ifølge Helseminister Bent Høie (H).

Bruun-Gundersen er blant disse, og forteller til TV2 at hun anbefaler folk om å ikke laste ned appen:

– «Jeg kommer ikke til å laste den ned. Jeg er livredd for at staten skal drive overvåkning. Jeg har forståelse for at man bruker mye ressurser på smittesporing, men ikke at staten legger opp til en total overvåkning» sier hun, og fortsetter:

– «Jeg vil advare folk mot å ta den i bruk og oppfordrer folk til å ikke laste ned smitteappen. Når staten vil overvåke deg bør man være på vakt. Jeg har forståelse for at helseministeren mener det er et godt grep, men staten vil overvåke folk du snakker med og hvor du oppholder deg. Det er skummelt. Folk bør tenke seg nøye om før staten får overvåke hver eneste skritt du tar».

Venstres stortingsrepresentant, Ketil Kjenseth, er også skeptisk til appen, og advarer om kinesiske tilstander. Han forteller til TV2 at han syns det er en utfordrende situasjon å ta stilling til appen, som kan kaller for «Kina-appen».

– «Det er krevende med tanke på personvernhensyn og at dette er data jeg selv ikke rår over. Det er ikke åpen kildekode og jeg synes det er problematisk at det offentlige utvikler slike kildekoder».

Tidligere har 24/7 NYHETER.NO skrevet om appen, og tatt for oss nettopp dette med åpen-kilde. NRK har nylig meldt at i et offentlig brev fremgår at personvernrådet i EU (EDPB) mener smittesporingsapper som samler inn posisjonsdata opererer i strid med prinsippet om dataminimering. Brevet kan leses her.

- - - - ANNONSE - - - -