Fotograf Alexander opplevde å få navnet sitt misbrukt. – Personen brukte det til å komme i kontakt med mindreårige jenter

OPPRØRT: Fotograf Alexander Schultz Andersen er sint og opprørt at noen har brukt hans gode navn og rykte til å komme i kontakt med mindreårige jenter. – Jeg er svært skuffet over politiets håndtering av saken sier han. Foto: David Langbach.

– Det er en utrolig guffen følelse å vite at noen der ute kontakter mindreårige og bruker mitt navn og rykte for å legitimere at de tar kontakt- at jeg er forbanna er en underdrivelse for å si det sånn.

Av: Sandor Dahl og Sandra Andersen   2021-04-16 19:30:00 
  Sist oppdatert 2021-04-18 14:14:35 

Fotograf Alexander Schultz Andersen opplevde sitt livsmareritt da han oppdaget at en person utga seg for å jobbe for han på Instagram, og tok kontakt med mindreårige jenter der vedkommende vill ha jentene med på fotoshoots i treningstøy.

– Jeg ble kontaktet av en bekymret foresatt som har en mindreårig datter som har mottatt henvendelser fra en person på Instagram som utgir seg for å jobbe for meg/være meg, med forespørsel om hun ville bli stylet i Nike og Adidas-klær og ta «modell-bilder». Heldigvis var jentens mor på hugget og ble mistenksom, fant min profil på Instagram og sendte meg en melding for å høre om dette kunne stemme, forteller Schultz til Avisa-Vest.

– Hvordan reagerte du når du fikk den meldingen?

– Jeg tok umiddelbart kontakt med politiets nettpatrulje her i Sør-Øst, der jeg gav dem skjermdump av melding jenten hadde mottatt. De var svært behjelpelige og svarte at de anså saken som alvorlig, spesielt siden det var mindreårige involvert, samt at det også dreide seg om det de mente var id-tyveri for min del. De an anbefalte at både jeg og foresatte anmeldte saken noe jeg gjorde den 25. mars på politihuset i Tønsberg der overleverte jeg også skjermdumpene jeg hadde mottatt fra den foresatt til jenten som sa at hun også hadde en venninne som hadde mottatt samme type melding fra samme person. Dette opplyser jeg samtidig til politibetjenten som mottok anmeldelsen.

Samme dag rapporterte jeg også den aktuelle kontoen til Instagram for brudd på retningslinjene for å utgi seg for å være meg.

– Hvordan responderte de?

– De svarte meg at fordi navnet personen oppgir på Instagram profilen er et annet enn Alexander Schultz, avviser de min rapportering om brudd på retningslinjene. Tydeligvis har Instagram ikke lest det jeg har sendt inn som tilleggsinformasjon– om innholdet i meldingene der vedkommende utgir seg for å være meg. Dette gjorde meg opprørt og sint. jeg opplevde avvisningen som svært frustrerende, gitt alvoret i situasjonen.

– På hvilken måte?

– Det er en utrolig guffen følelse å vite at noen der ute kontakter mindreårige og bruker mitt navn og rykte for å legitimere at de tar kontakt – at jeg er forbanna er en underdrivelse for å si det sånn. I tillegg er det jo ingen som foreløpig vet hva slags person dette er og hva som kan skje dersom noen av de som mottar meldinger ikke varsler foresatte og i verste fall møter personen, sier Schultz.

På Langfredag mottar jeg nok en melding fra enda en jente som er kontaktet av denne personen, men som heldigvis så advarselen jeg har postet på hjemmesiden min om denne personen som utgir seg for å være meg.

Henlagt

Jeg blir veldig sjokket i det jeg åpner brevet fra politiet mandag morgen 29. mars der skriver de at de vil orientere meg om at saken er henlagt fordi de ikke har identifisert personen dette er til tross for at de har mottatt Instagrambrukernavnet og annen informasjon. Jeg mistenker at de ikke engang har tatt kontakt med Instagram eller gjort noen undersøkelser for å finne ut hvem det er, sier Schultz videre.

– Hvilket inntrykk satt du igjen med etter du leverte inn anmeldelsen?

Jeg fikk inntrykket av de skulle se på saken politibetjenten sa til meg at vanligvis blir ID-tyverisaker henlagt, men siden det i dette tilfellet dreier som om mindreårige, bekrefter han at dette vil tas alvorlig og bli gitt prioritert. Så jeg har vært i kontakt med en advokat som rådet meg til å klage på henleggelsen noe jeg kommer til å gjøre denne uken.

Avisa-Vest har sendt over flere spørsmål til Sør-Øst politidistrikt og Facebook Norge (Facebook eier Instagram, red.anm) på bakgrunn av sakens alvorlighet.

Politiet: ID-saker er vanskelig og ressurskrevende

Politiadvokat Cecilie Reinskau Svorstøl svarer på AVs spørsmål igjennom kommunikasjonsavdelingen:

Politiet må vurdere fra sak til sak, ut fra sakens alvor, hvor store ressurser man skal bruke på etterforskningen. Denne saken dreier seg om ID-tyveri, og erfaringsmessig ser man at det til tross for kjent brukerprofil, er vanskelig og ressurskrevende å identifisere gjerningsperson, sier Svorstøl.

Dersom politiet har opplysninger og mistanke om at det begås straffbare handlinger overfor mindreårige tas dette på alvor og vil gis prioritet, sier hun.

Facebook: – Vi ser veldig alvorlig på at noen om utnytter barn

– Vårt team har gjennomgått profilen og vi har i dag fjernet den aktuelle profilen for brudd på reglene våre. Vi ønsker på ingen måte innhold på Instagram som utnytter barn, og vi fjerner kontoer som deler eller oppmuntrer det så snart vi blir klar over dem, vi har strenge regler mot upassende kontakt med barn, inkludert å starte uønskede samtaler med dem, sier politisk sjef i Facebook Norge Marianne Neraal til Avisa-Vest.

Hun sier videre at for å hjelpe oss med å oppdage og fange skadelig innhold raskere, jobber vi kontinuerlig med å forbedre teknologien vår.

Politisk sjef i Facebook Norge Marianne Neraal.

– Vi oppfordrer folk til å rapportere alt de mener ikke burde være på Instagram – inkludert meldinger slik at vårt team kan agerer på det, sier Neraal.

Og legger til:

Vi kunngjorde nylig en rekke nye funksjoner for å beskytte tenåringer på Instagram, inkludert å forhindre voksne i å sende meldinger til tenåringer, som ikke følger dem, samt oppmuntre tenåringer til å lage deres profiler private.

Bli den første til å kommentere på "Fotograf Alexander opplevde å få navnet sitt misbrukt. – Personen brukte det til å komme i kontakt med mindreårige jenter"

Bli med i diskusjonen...