Flere ungdommer deler nakenbilder: – Nå tar Kripos grep…

For fire år siden rullet politiet opp en massiv overgrepssak som involverte 458 barn. Men kun én av dem sa fra. – Vi må øke kunnskapen, og det viktigste er å snakke med barna, sier politibetjent Renate Ytterdal i Kripos.

Av: Sandra Andersen   2020-09-14 15:01:21 
  Sist oppdatert 2020-09-15 08:03:10 

I juni 2019 ble en 27 år gammel mann i Nedre Romerike tingrett dømt til 16 år i fengsel for å ha forgrepet seg på minst 458 gutter over nett.

Den 27 år gamle mannen utga seg for å være jentene «Sandra» og «Henriette». Mot de ofrene som var veldig unge, tilbød den tiltalte godteri, dyre gjenstander og penger som betaling for bildene og videoene han ville ha tilsendt. For flere av de eldre ofrene tilbød han sex.

Ut ga seg for å være jente

Saken ble rullet opp da politiet i juni 2016 fikk et tips fra en bekymret mor. Hun mistenkte at en «Sandra», som sønnen hennes snakket med på nett, ikke var den hun ga seg ut for å være.

Mannen ble pågrepet, men senere løslatt. Han fortsatte da overgrepene under en ny identitet – også denne var stjålet.

Politiet etterforsket saken videre, men var på dette tidspunktet ikke klar over hvor omfattende saken skulle vise seg å bli.

Da etterforskningen gikk mot slutten hadde politiet avdekket overgrep mot minst 458 gutter. Men av disse var det kun én gutt som sa fra.

TRUSLER: Dette bildet er hentet fra Kripos sin kampanjefilm, hvor Kaisa blir truet til å sende nakenbilder av seg selv. Foto: Kripos.

Øker fokuset

Gjennom kampanjen og undervisningsopplegget Delbart har Kripos satt fokus på deling av nakenbilder og overgrep på nett. Målgruppen har vært ungdom i alderen 13 til 16 år.

Men saken fra Romerike, hvor de yngste ofrene kun var ti år gamle, har vist et økende behov for å nå ut enda tidligere.

Kripos frykter en ny overgrepssak på størrelse med saken fra 2016, og tar nå grep.

Mandag lanserer de kampanjen Delbart 2.0.

Politibetjent Renate Ytterdal i Kripos. Foto: Avisa-Vest.

– Vi må øke kunnskapen, og det viktigste er å snakke med barna. Samtidig holdes Delbart-foredraget også for foreldrene, slik at de kan snakke sammen i etterkant om hva barn kan bli utsatt for på internett, sier politibetjent Renate Ytterdal i Kripos.

Mange vet ikke hvor grensene går

Undervisningsopplegget tar for seg flere dimensjoner ved deling av nakenbilder eller filmer, for eksempel at noen sender et bilde til noen de stoler på, men opplever at bildet deles videre. Det kan også dreie seg om at noen får spørsmål om å sende nakenbilde av seg selv, mens andre blir presset til å gjøre dette. Mange opplever også å få tilsendt nakenbilder de ikke har bedt om.

– Mange kjenner ikke lovverket og vet ikke hvor grensene går. Det er lett å miste kontrollen over et bilde som er delt. Nakenbilder og sexvideoer som deles på nett er vanskelige å få fjernet. Det fleste skjønner at det dårlig gjort å videresende slike bilder, men ikke alle vet at det er straffbart, sier Ytterdal.

- - - - ANNONSE - - - -