FHI-topp Preben Aavitsland:− Pandemien her i Norge er så å si over

Overlege i Folkehelseinstituttet (FHI) Preben Aavitsland. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB 

FHI-topp Preben Aavitsland mener at pandemien snart er over for Norges del.

– Det var den pandemien, skriver overlege i Folkehelseinstituttet (FHI) Preben Aavitsland på Twitter søndag formiddag og legger ved FHIs oversikt over sykehusinnleggelser med covid-19 som hovedårsak i Norge.

Han utdyper overfor NRK:

– Det er svært få som legges inn på sykehus, og under et par tusen smittede som påvises per uke. Tallene går raskt nedover samtidig som stadig flere vaksineres. Vi vil se noen små utbrudd her og der, men vi vet hvordan de skal stoppes i løpet av tre-fire uker, sier Aavitsland til NRK.

Han sier vi kan begynne å forberede oss på en hverdag der Korona har veldig liten plass i livene våre.

Overlegen mener den høye vaksinasjonsdekningen hos eldre og syke gjør at det er stadig færre igjen som kan bli så syke at de trenger sykehusbehandling.

I resten av verden, i hovedsak utenfor den rike delen av verden, vil pandemien fortsette noen år til, mener Aavitsland.

– Derfor må vi i Norge nå flytte vår oppmerksomhet utover og se hvordan vi kan bistå andre land i å stoppe pandemien.

FHI-direktør: – For tidlig å fastslå

Søndag ettermiddag sendte FHI ut en pressemelding der Twitter-meldingen var tema, med tittel «Pandemien er ennå ikke over i Norge».

– Det er for tidlig å fastslå fra FHIs side at denne pandemien er over i Norge. Preben Aavitsland har i dag også selv presisert at vi har igjen innspurten. Men det er en svært gledelig utvikling at både antallet smittetilfeller og positive tester går ned, og at forekomsten av nye innleggelser i sykehus og intensivavdeling har vært stabilt lav de siste ukene, sier direktør i FHI, Camilla Stoltenberg.

I Norge har det til nå vært svært høy oppslutning om vaksinasjonsprogrammet. Det er satt i underkant av 3 millioner vaksinedoser, men hvis 90 prosent av de over 18 år skal bli vaksinert, må vi sette nesten 5 millioner doser til.

– Det er derfor viktig at den gode oppslutningen fortsetter. Vi har ikke full kontroll i Norge før vi får vaksinert de fleste over 18 år, sier smitteverndirektør i FHI, Geir Bukholm i pressemeldingen.