Fagleder for nettpatruljen i Vest reagerer kraftig etter avsløringen om misbruk av deres innhold

Rune Fimreite leder politiets Nettpatrulje i Vest. Han reagerer på måten en av deres videoer er blitt brukt på. Foto: Vest politidistrikt

– Måten materiale som er ment til å trygge barn og unge på nett misbrukes og at våre ansatte vises/brukes på en slik måte, er ikke greit sier fagleder for Politiets nettpatrulje Vest, Rune Fimreite til AV.

Avisa-Vest kunne onsdag fortelle om at flere lesere reagerte kraftig på at førstekandidat i Buskerud Nicolay Normann Grundt for partiet Liberalistene hadde misbrukt en video som originalt var laget av Vest politidistrikt sin Nettpatrulje og viste en av deres medarbeidere informer om politiets arbeid på videoplattformen TikTok. Mens i videoen som Grundt publiserte er politiets eget budskap byttet ut med misvisende informasjon og signert med Liberalistene egen logo.

Politiet: – Ikke greit å bruke materiale på denne måten

– Politiets nettpatrulje Vest registrerte at det allerede for et år siden ble laget en «redigert» versjon av den forebyggende videoen vår på TikTok. Denne ble laget av noen i forbindelse med at Politidirektøren var ute i media og snakket om et begrep som ble omtalt som «knulle-torsdag», skriver fagleder for Politiets nettpatrulje Vest, Rune Fimreite i en e-post til AV.

Fimreite skriver videre at de ikke synes det er greit at deres materiale som skal brukes for å trygge barn og unge på nett misbrukes og deles på denne måten. Heller ikke at deres ansatte vises/brukes på en slik måte.

Og legger til:

– Vi har heller ikke fått forespørsel om vårt samtykke til hverken deling av originalinnhold eller innhold med slik endring.

– Hva vil dere si til brukere som kommer over slike videoer og poster i sosiale medier?

– De brukerne som kommer over slikt omgjort materiale (som totalt endrer på et forebyggende budskap), bør først ta en vurdering og utvise kildekritikk og ikke dele slikt innhold videre, sier faglederen.

Fimreite bekrefter også at de nå har rapportert videoen til TikTok.

Innrømmer feil

Partiledelsen i Liberalistene var onsdag ettermiddag ikke kjent med denne videoen ligger ute på TikTok.

– Jeg skjønner at noen reagerer. Det er bare å beklage måten denne videoen er blitt brukt på, sa partileder for Liberalistene Ronny Skjæveland til AV onsdag ettermiddag.

På spørsmål om partilederen ville be stortingskandidaten ta ned videoen. Svarte han:

– Jeg vil snakke med Nicolay Grundt og vi kommer til å ta en debatt om dette er måten vi ønsker å uttrykke oss på og vurderer deretter om vi skal gjøre noe med videoen som allerede er lagt ut.