EU og Storbritannia er i mål med Brexit-avtale

Ifølge The Guardian og Reuters er EU og Storbritannia blitt enige om en handelsavtale

Av: NTB   2020-12-24 15:27:27 
  Sist oppdatert 2020-12-24 15:50:29 

Noe før klokken 16.00 julaften blir det klart at EU og Storbritannia er kommet til enighet om en brexit-avtale. Det melder medier som The Guardian og nyhetsbyrået Reuters.

En slik nyhet har vært ventet siden tidlig torsdag morgen, men utover dagen har det vært en pressekonferanse latt vente på seg.

Siden britene formelt gikk ut av EU 31. januar i år, har de to partene forhandlet om en handelsavtale og det fremtidige forholdet mellom dem. Målet har vært å få på plass en løsning innen årsskiftet. Avtaleutkastet som ligger på bordet skal være på rundt 2000 sider, og begge partene har tiden fram til 31. desember med å få den godkjent i parlamentene.

I forbindelse med utmeldingen ble det lagt inn en overgangsperiode. Fram til 31. desember skulle Storbritannia fortsette å være en del av de samme ordningene og avtalene som gjaldt før brexit. Det inkluderer deltakelse i EUs indre marked og tollunion. Også handelsavtaler med tredjeland har fortsatt å gjelde.

Partene har forhandlet hele natten, og BBC har tidligere torsdag meldt at EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen og Storbritannias statsminister Boris Johnson skulle snakke sammen på telefon og at Johnson deretter skulle ha pressekonferanse.

Ifølge flere medier torsdag ettermiddag har EU-kommisjonen varslet at noe slikt vil skje senere i dag.

– Jeg vil gratulere Storbritannia og EU med å ha blitt enige om en avtale for sitt fremtidige forhold. Dette er gode nyheter for Storbritannia, EU og Norge. En avtale vil gi forutsigbarhet for alle, også oss, sier statsminister Erna Solberg (H) i en pressemelding.

– Nå må avtalen gjennom de formelle prosedyrene i Storbritannia og EU. Norge har på plass ordninger, enten midlertidige eller permanente, på en rekke områder, og er godt rustet for det som vil være en ny situasjon også for norske bedrifter og borgere, heter det videre i pressemeldingen sendt ut av Utenriksdepartementet.

- - - - ANNONSE - - - -