Emergency Medical Team team på 22 personer til Hellas mandag for å bistå…

Moria-leiren: (Avisa-Vest) – Hellas har bedt Norge om hjelp. Et norsk team på 22 personer blir mandag sendt til Moria for å bistå.

Av: Sandor Dahl   2020-09-14 11:22:22 
  Sist oppdatert 2020-09-14 11:23:22 

Et norsk medisinsk team reiser i mandag til Hellas for å bistå greske myndigheter etter brannen i flyktningleiren på Lesvos. Teamet ledes av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i nært samarbeid med Helsedirektoratet, skriver direktoratet i en pressemelding.

Det norske EMT (Emergency Medical Team), består av 17 leger og sykepleiere, blant annet barneleger, jordmødre og gynekologer, i tillegg til fem personer som skal ta seg av sikkerhet, logistikk og informasjon.

De øvrige personene i teamet, jobber med ledelse, logistikk, sikkerhet og kommunikasjon. Dette er ressurser som kan avhjelpe den utfordrende situasjonen på Lesvos, og teamet skal primært gi bistand til lokale helsemyndigheter.

Medisinsk leder er Johnny Aslaksen, som til daglig jobber ved Sivilforsvaret i Hordaland. Tidligere i år var han, med flere andre i teamet, i Nord-Italia for å hjelpe landet under koronakrisen.

– Vi har gode faglige forutsetninger og er godt trent, sier medisinsk leder Aslaksen under et pressemøte mandag på Gardermoen.

−Sikkerhet og smittevern er i høysetet, og vi gjør løpende risikovurderinger knyttet til oppdraget, sier han.

– Vertsnasjonen Hellas forsikrer vår trygghet og trygg ferdsel, men vi har ikke alltid mulighet til å påvirke omgivelsene, sier Aslaksen.

Han understreker at de føler seg sikre på at alt blir gjort for at vi skal være trygge der nede.

– Vi drar ut på særvilkår, vi jobber så lenge jobben trengs. Så hviler vi når vi kommer hjem, sier han.

DSB står også for planlegging av logistikk og transport av både personell og materiell. Teamet vil ha med seg eget smittevernutstyr fra Norge.

Anmodningen om bistand kom fra greske helsemyndigheter, via WHO. 

DSB er også i kontakt med EU om eventuell ytterligere bistand, og vi har meldt at vi er positive til å støtte med andre konsepter som Norwegian Support Team (NST) – en ordning for å etablere og drifte teltleirer for hjelpearbeidere, og flyktningemateriell som for eksempel telt og tepper.

Teamet skal være i Hellas i inntil fire uker.

Teamet er det samme som ble brukt i Nord-Italia i vår, og under ebolautbruddet i Kongo i fjor. De har stor kunnskap i å bistå i krisesituasjoner, og er alltid i beredskap. De 25 kommer fra sykehus over hele landet.

- - - - ANNONSE - - - -