Ekspert kritisk til ny trend: – Har ikke noe med bunad å gjøre

Foto: OSLO UNBRANDED.
Heller ikke i år blir det en normal 17. mai-feiring og munnbindet blir en del av festbekledingen. Foto: OSLO UNBRANDED.

Heller ikke 17. mai i år blir smittefri, selv om smittetrykket er synkende eller flat i hele landet. Dermed vil mange måtte finne seg i å bruke munnbind i situasjoner der man har på seg den tradisjonsrike bunaden sin.

Flere klesprodusenter tilbyr derfor munnbind i tradisjonelle bunadsmønstre, melder NRK.

Mari Nickoline Floden er en av gründerne bak klesprodusenten Oslo Unbranded. Noen dager før 17. mai i fjor laget de munnbind til sine egne bunader og la i den forbindelse ut et bilde på Instagram. Ikke bare begynte bestillingene å renne inn den gang, det siste året har bunadsmunnbind vært produktet de selger aller mest av.

– Vi hadde jo aldri trodd at bunadsmunnbind skulle bli vårt bestselgende produkt. Nå lurer vi litt på hva vi skal finne på etter at pandemien er over, sier Floden til NRK.

Det har ikke uventet kommet mange reaksjoner på plagget, men de fleste har vært positive forteller hun videre.

– Vi har jo vært litt redde for at noen skal reagere, men de fleste synes det er hyggelig at man gjør noe trist til noe litt finere. Vi håper jo at vi ikke tråkker på noen tær, selv om noen er strenge på hvordan vi bruker bunaden, sier gründeren.

Kritisk til ny trend

Gode salgstall og stor interesse til tross, det er ikke alle som er begeistret for trenden. En av dem er Camilla Rossing, leder ved Norsk institutt for bunad og folkedrakt skriver statskanalen videre.

– Munnbind er et praktisk hjelpemiddel som bør behandles som det og som ikke har noe med bunad å gjøre. En bunad er et festplagg som har høy verdi for folk og som vi hegner om. Det er to veldig forskjellige ting, sier Rossing til NRK og legger til hun ville behandlet munnbindet som et munnbind og ikke som en del av et høytidsplagg, For min del vil jeg anbefale folk å bruke enkle munnbind eller engangsmunnbind.

Forstår argumentasjonen

Floden i Oslo Unbranded sier til NRK at hun forstår argumentasjonen fra bunadsekspert Rossing.

Men legger til:

– Men hvis maskene bidrar til at folk kan finne litt glede i å ta på seg et fint munnbind for en allerede annerledes 17. mai-feiring, så må jo det være helt supert.