De nye analyse-maskinene på laboratoriet for covid-19 på Nordlandssykehuset i Bodø har fått navnene Erna, Bent og Espen

Kollegaene Ingvild Berg, Guro Stødle og Sophie Fische klippet snoren da navnene på de nye maskinene ble offentliggjort.

De tre nye analyse-maskinene Biomek i7 på laboratoriet for covid-19 på Nordlandssykehuset i Bodø har fått navnene Erna, Bent og Espen, skriver Nordlandssykehuset i en pressemelding.

Av: Sandra Andersen   2021-04-16 16:28:10 
  Sist oppdatert 2021-04-16 16:37:44 

– Vi har som tradisjon å gi alle instrumentene våre navn. Vi har hatt disse instrumentene siden i høst, men det er først nå de har fått navn, forteller assisterende enhetsleder Guro Stødle ved Molekylærbiologisk enhet ved Nordlandssykehuset.

Med representanter fra leverandøren Nerliens Meszansky til stede, fikk de ansatte i enheten overvære seansen fra auditoriet. Det var fagansvarlig bioingeniør Ingvild Berg som fikk æren av å klippe den første snoren.

– Takk til produksjonssjef Reza Nour i Nerliens Meszansky som klarte å levere instrumenter på rekordtid, da pandemien sto på som verst. Lisbet (enhetsleder Lisbet Villa, red.anm.) sto på sammen med innkjøpsavdelingen og fikk dem raskt på plass. Tradisjonen er at når vi har flere like instrumenter, liker vi å gi dem navn for å kunne skille dem, sa Berg til sine kollegaer over telefon.

Fagansvarlig Sophie Fische klippet den andre snora. Hun fikk jobben med å verifisere to av maskinene. 

Navene er en morsom faktor – men maskinene gir oss bedre analyse kapasitet

– Jeg og kollegaen min Ingvild møttes en dag på jobb da vi begge hadde kommet på navneforslag, forteller Guro Stødle.

Bioingeniørene hadde helt tilfeldig tenkt på de samme navnene, noe som også gjorde det enkelt å døpe dem. De nye maskinene har fått navnene Erna, Bent og Espen, oppkalt etter statsminister Erna Solberg (H), helseminster Bent Høie (H) og assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet.

– Erna og Bent deler rom, mens Espen har fortjent enerom på grunn av særdeles god formidlingsevne, synes vi. Vi har et rom med romnummer 007, James Bond-suiten, og der skal Espen få bo, ler de to bioingeniørene.

Navnefesten ble markert med is og sjokolade i auditoriet.

Laboratorie-enheten har fått tre maskiner fra produsenten Beckman Coulter. Enheten kunne motta de to første i oktober og november. Den siste kom etter nyttår. Maskinene brukes for tiden til å analysere covid-19-prøver, men kan brukes til andre formål når trykket på denne typen analyser ikke er så stort.

– Vi er veldig fornøyde. Dette gjør at vi klarer å ta unna flere analyse-prøver enn med den gamle instrumentparken, sier Ingvild Berg.

– Vi har også fått hjelp av leverandør til å programmere instrumentet til å kunne slå sammen prøver, slik at flere prøver kan analyseres i samme rør. Dette gjør at vi sparer store mengder reagenser og plastartikler, opplyser Guro.

– Disse maskinene er mer automatisert og gir oss mindre fysisk jobb, legger Sophie Fische til.