Byrådsleder i Bergen: – Vi er i en uoversiktlig situasjon.

– Innbyggerne må forberede seg på strenge tiltak, sier helsebyråd Beate Husa (KrF). Helseminister Bent Høie (H) varsler avklaring om nye tiltak søndag.

Av: Sandor Dahl og NTB   2021-02-06 21:03:21 
  Sist oppdatert 2021-02-06 21:07:37 

Høie: – Vi kommer med tilak søndag

– Bergen er i en alvorlig situasjon med utbrudd av både den engelske og den sørafrikanske virusvarianten, sier helseminister Bent Høie (H) i en epost til NTB lørdag kveld.

– Bergen og de omkringliggende kommunene har i dag bedt regjeringen fatte nasjonale vedtak for regionen. Det jobber vi med, og det vil komme en avklaring på hvilke tiltak som iverksettes i morgen formiddag, sier Høie lørdag kveld.

Uoversiktlig

Lørdag ble det bekreftet åtte nye tilfeller av mutert virus i Bergen. Byrådet er bekymret over smittesituasjonen i Bergen og i bo- og arbeidsregionen, og ber nå etter samråd med andre kommuner om at regjeringen innfører forsterkede tiltak i regionen det skriver de i en pressemelding. 

De varsler også at det vil bli en pressekonferanse søndag formiddag om situasjonen. 

– Situasjonen vurderes nå som uoversiktlig, og vi er bekymret over at vi nå ikke klarer å spore hvor flere av smittetilfellene med mutert virus kommer fra i Bergen. Bekymringen forsterkes av at det har vært en økning i andre kommuner, blant annet i Kvam og Ulvik. Vi har i dag hatt møter med Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet, Statsforvalteren i Vestland og våre nabokommuner og er glad for at vi står samlet når vi nå  ber regjeringen om å innføre regionale tiltak etter samme modell som på Østlandet, sier byrådsleder Roger Valhammer (Ap).

– Vi er særlig bekymret over spredning av sør-afrikansk virus knyttet til en byggeplass i Bergen. Her er det mange ansatte, og ulike forhold på byggeplassen gjør at det er risiko for omfattende spredning. Det er behov for strenge tiltak når det er en risiko for en potensiell massespredningshendelse, sier Valhammer.

Må være forberedt på strenge tiltak

For å få full oversikt og begrense smittespredningen har smittevernoverlegen og medisinsk fagsjef anbefalt byrådet at det innføres strenge tiltak. Dette anses nødvendig i forhold til smitte- og utbruddsituasjonen og det faktum at det er flere klynger av smitte av både det britiske og sør-afrikanske viruset som ikke er tilstrekkelig kartlagt.

– Innbyggerne i Bergensregionen må forberede seg på strenge tiltak dersom regjeringen vedtar å innføre regional forskrift. Tiltak kan være inngripende med betydelige negative konsekvenser for befolkningen, også for barn og unge sier helsebyråd Beate Husa (KrF).

– Et stort utbrudd i regionen vil imidlertid få en vesentlig mer langvarig og negativ effekt, også for barn og unge, enn en rask og streng nedstenging i en kort periode for å få oversikt, sier Husa. 

- - - - ANNONSE - - - -