Bryllupsfest i Sarpsborg knyttes til et det store smitteutbruddet i Moss.

MOSS-SMITTEUTBRUDD: (Avisa-Vest) – En bryllupsfest i Sarpsborg knyttes til et større smitteutbrudd i Moss. Fire kommuner har onsdag vært i møte med Folkehelseinstituttet (FHI) om festen.
Av: Marius Alvheim, Journalist og NTB   2020-07-29 12:13:19 
  Sist oppdatert 2020-07-29 12:32:09 

Det har vært til sammen tre private selskaper i forbindelse med bryllupsfeiringen; ett selskap i Sarpsborg 19. juli og to i Oslo 24. og 26. juli. Det opplyser kommuneoverlege Kristian Krogshus i Moss på en pressekonferanse onsdag.

16 smittetilfeller fra Moss knyttes til selskapet, men det er kun tre av de smittede som var gjester på festen. De øvrige er nærkontakter av disse gjestene.

– Vi sier heller ikke at smitten oppstod i selskapet, men at tre av dem har deltatt i selskapet. Derfor er det viktig for oss å kartlegge alle gjestene for å hindre videre smitte, sier kommuneoverlegen.

Onsdag meldte kommunen om at de ikke hadde oppdaget noen nye tilfeller. i Moss, men kommunen venter svar på totalt 190 prøver fra de to siste døgnene.

– Vi har fortsatt ikke fått svar på prøver som har blitt tatt de to siste døgnene. Årsaken til det er et etterslep ved laboratoriet på sykehuset, sier han. Kommuneoverlegen forsikrer at sykehuset skal øke kapasiteten slik at prøvesvarene kommer raskere fremover.

Av de 190 prøvene, er 100 tatt det siste døgnet og omtrent halvparten av disse er tatt av beboere og ansatte ved Rosnes. Totalt i koronaperioden har det blitt tatt omtrent 4500 prøver.

Per nå er det 126 personer som er bekreftet smittet av koronavirus i Moss.

Kommunen har de siste dagene jobbet med å få oversikt over nærkontakter. Onsdag har Krogshus sammen med kommuneoverlegene i Fredrikstad og Sarpsborg, samt smittevernoverlegen i Oslo, hatt møte med Folkehelseinstituttet (FHI) om saken.

– Selskapene har hatt gjester fra Moss, Fredrikstad, Sarpsborg, Oslo og Råde. Alle kommunene er informert. Vi kjenner foreløpig kun til smitte fra det første selskapet, sier han.

De smittede gjestene som var i selskapet i Sarpsborg, er alle bosatt i Moss. Det er derfor kommuneoverlege Krogshus som koordinerer smitteoppsporingen.

– Kommunene samarbeider godt seg i mellom og vi får god bistand fra FHI. Sammen kontakter vi alle gjester i de tre selskapene og kartlegger symptomer. Alle som er definert som nærkontakter vil bli fulgt opp i tråd med FHIs retningslinjer, sier han.

– Avlyser arrangement

Moss kommune avlyser alle kommunale jubileumsarrangementer som kunne samle opptil 200 personer på grunn av den pågående smittesituasjonen.

– På grunn av smittesituasjonen må vi ta et ekstra ansvar for å hindre videre smitte. Derfor har vi besluttet å avlyse alle kommunale jubileumsarrangementer som har potensiale til å samle opptil 200 personer de neste 14 dagene, sier ordfører Hanne Tollerud (Ap) til NTB.

Arrangementer etter 12. august vil kommunen vurdere fortløpende. Mindre arrangementer vil fortsatt gå som planlagt i byen.

– I tillegg så har vi besluttet å avlyse byfesten og Christian Frederik-løpet som var planlagt den 15. august.

Tollerud er klar på at man i stedet for å klandre andre for ikke å følge smittevernreglene, skal man passe på seg selv.

– Kanskje har vi ikke greid å følge dem selv, alle kan ta dumme valg, men da er det viktig at vi i ettertid gjør alt vi kan for å hindre videre smitte, sier hun, og understreker at kommunen ikke har grunn til å tro at noen har brutt reglene, eller opptrådt uansvarlig.

– Vi kan bare komme gjennom dette ved å stå sammen. Ingen tjener på konflikt, spekulasjoner eller splittelse, sier ordføreren.